Ez az oldal az archivumba került. Továbbiakban nem fog frissülni. Az új oldalt elérik a https://muosz.hu címen.
Televízió | Rádió | Sajtó | Új média | muosz.hu || 2021. október 20.


hirdetés
hirdetés

PARTNEREINK
Médiajogfigyelő

Metazin
Levették a titoktörvényt a napirendről
2006. január 26. csütörtök, 16:04
A házbizottság délelőtti döntése értelmében ebben a kormányzati ciklusban már nem tárgyalja a parlament a minősített adatok védelméről szóló törvényjavaslatot, így az eddigi, rossz szabályozás marad továbbra is érvényben – közölte Pető Iván, szabaddemokrata ügyvivő.
Pető Iván hangsúlyozta, hogy eszerint civilek, így újságírók ellen továbbra is eljárást lehet folytatni akkor is, ha az meggyőződésük, hogy a közérdek indokolja az információ nyilvánosságra hozatalát, de abban az esetben is, ha nem tudják, hogy titkokat hoznak nyilvánosságra.

A törvénytervezet ellen tiltakozva január elején a MÚOSZ a miniszterelnökhöz fordult, az SZDSZ pedig kijelentette, hogy nem támogatják a decemberben benyújtott javaslatot, mert az indokolatlanul és alkotmányellenesen korlátozná a sajtó működését.

Tóth András államtitkár ezek után egyeztető tárgyalást tartott a MÚOSZ és több más civil szervezet képviselőivel. A tárgyalásokat követően az államtitkár kijelentette: a minősített adat védelméről szóló törvénytervezet finomítása mellett a kormány még ebben a ciklusban kísérletet tesz a Btk. párhuzamos módosítására. Múlt héten újabb három civil szervezet tiltakozott a törvénytervezet ellen.

„Az SZDSZ sajnálja a kialakult helyzetet; Magyarország a jogállamiságnak, a nyilvánosság és a sajtószabadság szempontjainak ebben a tekintetben nem tud továbbra sem megfelelni” – mondta el a mai házbizottsági ülést követően Pető Iván. Hozzátette: az előző rendszerből örökölt 1951-es törvény azonnali módosítására volna szükség, hiszen ennek alapján jelenleg két per is zajlik újságírók ellen, aminek komoly megfélemlítő hatása van.

Gulyás József ügyvivő felidézte: a titokvédelmi törvényjavaslat általános vitáját még decemberben lefolytatta a parlament, és az indítvány elfogadását az SZDSZ csak módosításokkal tudta volna támogatni.

Koalíciós tárgyalások eredményeként a szocialistákkal közösen egy hete nyújtották be módosító javaslatukat, miszerint a civilek csak a legszigorúbb minősítésű adat nyilvánosságra hozatala esetén büntethetők, egyébként pedig nem.

Mint mondta, Göndör István, az MSZP frakcióvezető-helyettese ugyanakkor a Btk. módosítására önálló javaslatot nyújtott be a parlamentnek, amely csak annyival enyhébb a jelenlegi szabályozásnál, hogy gondatlanság esetén nem büntetné a civileket, viszont ennek megítélését bíróságra bízná.

Ez a javaslat az SZDSZ számára elfogadhatatlan – hangoztatta hozzátéve, hogy a liberálisok továbbra is fenntartják álláspontjukat, így a kérdésben nincs koalíciós egyetértés.

„Úgy tűnik, hogy nem többségi álláspont volt az MSZP-n belül az, amiről mi azt gondoltuk, hogy az MSZP álláspontja” – kommentálta az ügyet Pető Iván.
eMasa/MTI
vélemények  hozzászólok
Magyar Újságírók Országos Szövetsége © 2005 | impresszum | médiaajánlat | tipp a szerkesztőnek