Ez az oldal az archivumba került. Továbbiakban nem fog frissülni. Az új oldalt elérik a https://muosz.hu címen.
Televízió | Rádió | Sajtó | Új média | muosz.hu || 2021. december 8.


hirdetés
hirdetés

PARTNEREINK
Médiajogfigyelő

Metazin
Online interjú
Pető Iván szerint külföldi elnöke is lehetne az MTV-nek
2006. április 3. hétfő, 16:42
Új médiatörvényre és valódi közszolgálati rádióra lenne szükség Pető Iván szerint, aki az ekhót ha nem is tökéletes, de józan kompromisszumnak tartja – az Országgyűlés Kulturális és Sajtó Bizottságának elnöke, az SZDSZ rendszerváltás óta meghatározó politikusa az eMasa olvasóinak kérdéseire válaszolt.
Fotó: Gyugyi Péter
– Ha nincs új médiatörvény, akkor élet fogja felülírni a hatályos szabályozást: a digitális televíziózás, az internetes rádiózás, televíziózás – Pető Iván a belabacsi felhasználói névvel bejelentkezett olvasónk kérdésére válaszolva kifejtette: jelenleg ugyan nincs kétharmados egyetértés az új szabályozásról, de a kialakulóban lévő új helyzet a konszenzus felé nyomja a pártokat. Ugyanakkor a jelenlegi ciklusban elkészült egyetlen javaslatot – amit az Alkalmazott Kommunikációtudomány Intézet az ORTT felkérésére készített – rossz kompromisszumnak tarja, amely biztosan nem kapna kétharmados támogatottságot.

– A mai MTV és a Duna TV feladatait egy szervezeten belül meg lehetne oldani – mondta Pető Iván, ugyanakkor abban a kérdésben nem foglalt állást, hogy melyik szűnjön meg. Az SZDSZ-es politikus ötéves periódusra külföldi elnököt is el tudna képzelni a köztévé élén, amit egyébként kevésbé tart elfogultnak, mint a Magyar Rádió műsorait. – Valódi közrádióra lenne szükség, amely – szemben a mai viszonyokkal – politikai értelemben kiegyensúlyozott és elfogulatlan, kulturális értelemben is rangos és színvonalas – válaszolta Pető, aki úgy véli, a Magyar Rádió mai és korábbi vezetése az elmúlt 16 évben nem vett tudomást arról, hogy a hallgató könnyedén átkapcsolhat más állomásra, ezért „lassan ott tart a Magyar Rádió, hogy alig keltene feltűnést, ha érdemi sztrájk lenne”.

Pazarló az önkormányzati médiarendszer

A média területén a közpénzeket igazán az önkormányzati médiarendszer pazarolja, „az önkormányzati tulajdonú médiumoknál a tulajdonos sokkal brutálisabban beavatkozik, befolyásolja a tartalmat, mint bármilyen más tulajdonnál” – mondta Pető, hozzátéve, egyelőre nem lát kiutat a kilátástalan helyzetből.

„Az ízlés alapján történő cenzúrát nem tudjuk elfogadni” Fotó: Gelencsér Ákos
– Az ORTT, ha nem is a mai formájában, de szükséges intézmény – válaszolta a médiatestület jogosultságát firtató kérdésre Pető, mondván vannak olyan hatósági, közigazgatási jellegű feladatok, amelyek ellátásához egy vagy több hivatal szükséges. Ugyanakkor – válaszolta a képviselő – jó lenne ezeket a pártpolitikától függetleníteni, és átgondolni, hogy a tartalomszolgáltatás felügyelete és a frekvenciagazdálkodás egy kézben legyen-e vagy váljon el egymástól. Egy másik, a tartalomszabályozással kapcsolatos kérdésre válaszolva elmondta, hogy az SZDSZ nem generálisan harcol a tartalomkorlátozás ellen, a kiskorúak érdekeit mindig támogatták, ugyanakkor az ízlés cenzúráját nem tudják elfogadni.

– Boldog lennék, ha a Magyar Rádió az InfoRádió színvonalán tudna politikai műsorokat készíteni – válaszolta dezso nevű olvasónk néhány jobboldaliként elkönyvelt médium választásbefolyásoló szerepét firtató kérdésére a képviselő, aki a média liberális túlsúlyának állandó emlegetését betegesnek gondolja.

A pártorientált sajtóról és az ekhóról

A pártpolitikailag orientált sajtóról szólva a képviselő elmondta, számra a nyugati sajtónak az a része az idea, amely a maga ideológiai orientációját élesen megkülönbözteti a konkrét pártoktól. A képviselő szerint az, hogy nálunk vannak olyan lapok is, amelyek egyszerű pártpropaganda lappá silányultak, csak részben a politikusok „sara”, nem mellékesen pedig a szakmáé.

„Kovács Pisti magánéletéről az SZDSZ nem közöl információkat” Fotó: Gyugyi Péter
– Az ekhót nem látom tökéletes megoldásnak, de mindenkit kielégítő megoldást nem is látok – válaszolta a képviselő az egyszerűsített közteherviselési-hozzájárulást kritizáló kérdésekre. – Két egymásnak ellentmondó igény létezett az úgynevezett kényszervállalkozóknál (most csak a szellemi foglalkozásúakra illetve a kulturális területen működőkről beszélek), az egyik valóban kényszernek érezte, hogy munkáltatója vállalkozóként foglalkoztatja, mert egzisztenciálisan pillanatnyilag is és az elmaradt járulékfizetések (nyugdíj) miatt is a hátrányait látta, a másik viszont ezen hátrányokat nem nézve a pillanatnyi előnyöket, az adómegkerülés lehetőségét látta (ebben a munkaadók is érdekeltek). Az ekhó valamennyire konszolidálja az ügyet, nyilván az utóbb említett kör a hátrányokat látja, az elsőként említettek közül pedig feltételezem, vannak illetve lesznek olyanok, akik egzisztenciálisan nem kerülnek biztosabb helyzetbe, mert a munkáltatónak valamelyest többletkiadásokkal jár az új rendszer, és esetleg megválnak emberektől – válaszolta Pető, majd később hozzátette, az lenne a kívánatos, ha minél kevesebb kivétel szabdalná a magyar adórendszert.

A pénzbüntetés mellett, a kamara ellen

A sajtó útján elkövetett rágalmazások és az ezzel kapcsolatos bírói gyakorlat megítélését firtató kérdésre Pető elmondta: nem helyeselné, ha a sajtó útján elkövetett vétségért bárkit börtönbe csukhatnának, ugyanakkor úgy látja, az ilyen esetekben az elrettentő pénzbüntetéseknek lenne tere.

Nem az SZDSZ-en múlott, hogy az államtitokról szóló szabályozást nem sikerült megváltoztatni, és az nem védi az újságírókat – celszemely néven kérdező olvasónknak válaszolva Pető Iván lényegében egyetértett Majtényi László nemrégiben tett kijelentésével, miszerint a civil szervezetek nem működtek jól ebben az ügyben. – Egyrészt későn ébredtek, másrészt valóban beleestek abba a hibába, hogy az „inkább maradjon a mostani rossz szabályozás, mintsem tökéletlen, de jobb legyen az új” álláspontját képviselték – vélte a képviselő.

– Megvallom, a politikailag tagolt újságírószakmában nem látom, hogy sokkal többre jutnánk kamarával, mint a már meglévő érdekképviseletekkel – válaszolta Pető arra a kérdésre, hogy a mostanában többször felmerült újságírókamara nem fokozná-e a sajtó hatalomközeliségét. – Ha kvázi hatósági jogokat kapna a kamara, mint az értelemszerű lenne, előállhatna az a helyzet, mint az orvosoknál, hogy egy bizonyos nézeteket képviselők álláspontja jelenne meg az egész szakma véleményeként – osztotta meg velünk kételyeit Pető.

A teljes interjút az alábbi linken olvashatják.
eMasa
vélemények  hozzászólok
Magyar Újságírók Országos Szövetsége © 2005 | impresszum | médiaajánlat | tipp a szerkesztőnek