Ez az oldal az archivumba került. Továbbiakban nem fog frissülni. Az új oldalt elérik a https://muosz.hu címen.
Televízió | Rádió | Sajtó | Új média | muosz.hu || 2021. október 20.


hirdetés
hirdetés

PARTNEREINK
Médiajogfigyelő

Metazin
ONLINE INTERJÚ SZABÓ ZOLTÁNNAL
Szabó Zoltán szerint az ekhóval kezdeni kell valamit
2006. április 6. csütörtök, 09:21
Az MSZP-nek szövetségesekre szüksége van a médiában, de kiszolgálókra nincs – mondta Szabó Zoltán, aki azt is elismerte, hogy az ekhóval kezdeni kell valamit, mert kevésbé sikeres, mint az eva volt annak idején. Az MSZP politikusa az eMasa olvasóinak kérdésére válaszolt.
Lehet, hogy a vállalkozói munkaviszony ideális volt az újságíróknak és a kiadóknak is, de a társadalombiztosításnak nem, ezért mindenképpen változtatni kellett – válaszolta meg Szabó Zoltán azt a kérdést, hogy kinek jó az ekho. Az MSZP-s politikus ugyanakkor elismerte, hogy az ekho nem szerencsés és az eddigi tapasztalatok alapján kevésbé sikeres, mint az eva, ezért „mindenképpen kezdeni kell vele valamit”.

A vállalkozóként dolgozó újságírók, fotósok az ajánlott honoráriumnak sokszor a töredékéért dolgoznak, és még ezt a pénzt is gyakran több hónapos késéssel fizetik ki a kiadók – panaszolta egyik olvasónk, aki arra várt választ, hogy az MSZP hogyan tervezi az újságírók jogainak védelmét. Szabó Zoltán szerint a kiszolgáltatott szerződő fél jogait védeni kellene, és a bíróságok olyan működését kellene elérni, hogy a szerződéses kötelezettségek teljesítése ésszerű határidőn belül kikényszeríthető legyen.

Az elfogult hírszerkesztés kontraproduktív

– Hiszek a sajtó függetlenségében, de abban is hiszek, hogy a függetlenség nem szükségképpen jelent politikai semlegességet – válaszolta kezdy néven kérdező olvasónak Szabó Zoltán, aki úgy gondolja, semmi baj sincs azzal, ha egy sajtóorgánumnak politikailag jól azonosítható karaktere van, amíg a híreket a politikai karaktert tükröző véleményektől világosan elkülönítve közlik. Az MSZP-s politikus szerint az olvasónk által említett médiumok – például a Népszava, a 168 óra és a Klubrádió – sokkal inkább megfelelnek ennek a kívánalomnak, mint a jobboldali orgánumok. – Szövetségesekre szükségünk van a médiában, de kiszolgálókra nincs – tette hozzá a politikus, aki csak egy határozott nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy balliberális túlsúly van-e a médiában.

Az MTV Szabó szerint közel áll a pártatlansághoz, bár elmondása szerint a Napkeltét például soha nem nézi. A nyilvánvalóan elfogult hírszerkesztést – amire a politikus a Magyar Rádiót hozta fel példaként – kontraproduktívnak tartja. Szabó szerint a választói befolyásolásban sokkal sikeresebb lehet a korrekt, kiegyensúlyozott InfoRádió, ami „ilyenkor, a választások idején érzékelhetően jobbra húz, de csak mértéktartóan”.

Erőt csak erővel lehet korlátozni

– A politikusok nem genetikailag képtelenek az önkorlátozásra, egyszerűen erőt csak erővel lehet korlátozni – válaszolta Szabó a közszolgálati rendszer kudarcát a politikusok felelősségének tartó olvasónknak. Az MSZP-s politikus szerint a közszolgálatiság biztosítására nem lenne reális megoldás, ha – mint azt a kérdező felveti – a politikai erők megosztoznának a közszolgálati csatornákon. – Ismereteim szerint Nagy-Britanniában is politikai váltógazdálkodás működik, ettől a BBC közszolgálatiságban elég jó – mondta Szabó, de azt nem fejtette ki, hogy az MSZP szerint Magyarországon hogyan lehetne biztosítani a valódi közszolgálatot.

– A médiatörvény elvileg ma is garantálná, hogy a polgármester ne sajátíthassa ki az önkormányzati tulajdonban lévő televíziókat – az MSZP-s politikus szerint nehéz biztosítani a helyi média függetlenségét, mert „nehéz függetleníteni egy olyan lapot, aminek tulajdonosa egy politikai alapon verbuválódott testület”. Szabó kifejtette: nehezen tudja elképzelni, hogy a helyi média függetlenségének biztosításához szükséges intézkedés, a tulajdonosi jog korlátozása alkotmányosan megoldható lenne.

Támogatják a sajtóbarát módosításokat

– A titoktörvény ügyében az MSZP frakció úgy foglalt állást, hogy a párt a sajtóbarát módosításokat támogatta – mondta Szabó, aki szerint a törvénytervezet elbukásában nem az MSZP-t, hanem a Fideszt terheli a felelősség. A titoktörvényhez hasonlóan az országggyűlési ciklus véghajrájában elbukott digitális televíziózásról szóló törvénytervezetet Szabó rossznak tarjta. – Nem vagyok biztos benne, hogy egy rossz törvény többet használ az ügynek, mintha nincs törvény, illetve ha ez később lép hatályba – válaszolta arra kérdésre Szabó, hogy miért nem szavazták meg a törvényt.

– A gyűlöletbeszéd elleni törvényi fellépés minden eddigi kísérlete megbukott az Alkotmánybíróság előtt – válaszolta Szabó annak az olvasónknak, aki azt firtatta, hogy meddig tűrik még el a nyílt vagy burkolt rasszista megnyilvánulásokat a médiában. A politikus hozzátette: „amit a Magyar Rádió e tekintetben megenged magának, az nekem sem tetszik, de a médiatörvény semmiféle lehetőséget nem biztosít a kormány számára a beavatkozásra”. Ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy az eddigi koncepció megváltoztatásával a következő ciklusban lehetőség lesz egy ilyen törvény elfogadására.

A teljes interjút az alábbi linken olvashatják.
eMasa
vélemények  hozzászólok
Lorenzo | 2006.04.20. 23:04
Magyar Újságírók Országos Szövetsége © 2005 | impresszum | médiaajánlat | tipp a szerkesztőnek