Ez az oldal az archivumba került. Továbbiakban nem fog frissülni. Az új oldalt elérik a https://muosz.hu címen.
Televízió | Rádió | Sajtó | Új média | muosz.hu || 2021. december 8.


hirdetés
hirdetés

PARTNEREINK
Médiajogfigyelő

Metazin
Olvasóinknak válaszoltak a médiapolitikusok
2006. április 6. csütörtök, 11:34
Az eMasa online interjúra invitálta a négy parlamenti párt képviselőjét, hogy a programokban megfogalmazott médiapolitikai elképzeléseiket részletesen is kifejthessék. Olvasóink – többek között az ekhóval, a közszolgálati médiumokkal vagy a sajtó politikai befolyásolásával kapcsolatos – kérdéseire Pető Iván (SZDSZ), Szabó Zoltán (MSZP), Halász János (Fidesz) és Zsigmond Attila (MDF) válaszolt. A négy interjú képes összefoglalója.
Képgaléria
Kattintson a képre!
Alig pár hónappal a tövény elfogadása után egyik parlamenti párt képviselője sem tartja tökéletesnek az ekhót – derül ki az eMasa online interjúiból. Igaz, Pető Iván úgy nyilatkozott, nem is lát „mindnekit kielégítő megoldást”, míg az MSZP-s Szabó Zoltán szerint már készek lennének felülvizsgálni az ekhót, mert nem szerencsés és a tapasztalatok alapján kevésbé sikeres konstrukció, mint az eva. Az MDF e törvény újragondolását és módosítását, vagy új törvény beterjesztését és elfogadását fogja javasolni – mondta Zsigmond Attila, aki kényszer szülte kompromisszumnak nevezte az ekhót.

A Fidesz képviselői az elmúlt hónapokban már többször bírálták a törvényt, így olvasóink arra voltak kíváncsiak, hogy hogyan módasítanák azt. – Úgy, hogy jó legyen az érintetteknek – válaszolta Halász János, hozzátéve: „a részleteket azért nem tudom elmondani, mert nem készítettünk erre vonatkozóan előterjesztést”. A politikus ígéretet tett arra is, hogy a módosításokat az érintett szakmai – művészeti, újságíró – szervezetekkel egyeztetve alakítanák ki.

Valódi közszolgálatot szeretnének

Egyik párt képviselője sem tartotta reálisnak olvasónk felvetését, miszerint a politikai váltógazdálkodás körülményei között csak az biztosíthatná a közszolgálatot, ha a politikai erők megosztoznának a közszolgálati csatornákon. Nem a politikusoknak, hanem a médiatörvény és a normatív finanszírozás bevezetése biztosíthatja a közszolgálati médiumok függetlenségét – mondták a politikusok. A közmédiumokkal kapcsolatban az általános célokon túl konkrét elképzelést csak Pető Iván fogalmazott meg: a liberális politikus szerint a két köztévé feladatait egy intézményen belül is meg lehetne oldani, aminek az élén egy ötéves periódusra külföldi elnököt is el tudna képzelni.

Az SZDSZ és a Fidesz kész arra is, hogy a következő ciklusban módosítsák a médiatörvényt, Pető Iván és Halász János is lát lehetőséget arra, hogy a pártok kompromisszumra jussanak a kétharmados törvényről. Mindkét politikus úgy látta, hogy az ORTT feladat- és hatáskörének felülvizsgálatára is szükség lenne.

Képgaléria
Kattintson a képre!
– Be lehetne építeni erősebb garanciákat a médiatörvénybe, ám tudomásul kell venni, hogy ez a törvény is kétharmados, és igazán érdemi módosításokat éppen emiatt elfogadása óta nem sikerült keresztülvinni benne – Szabó Zoltán válasza jelzi, hogy az MSZP nem lát esélyt a törvény módosítására. A képviselő ezt nem a közmédiumok, hanem az önkormányzati tulajdonú helyi média függetlenségének lehetséges biztosítékait firtató kérdésre válaszolta, hozzátéve azt is, nehezen tudja elképzelni, hogy a helyi média függetlenségének biztosításához szükséges intézkedés, a tulajdonosi jog korlátozása alkotmányosan megoldható lenne.

Pető Iván elismerte, hogy az önkormányzati tulajdonú médiumoknál a tulajdonos sokkal brutálisabban beavatkozik, befolyásolja a tartalmat, mint bármilyen más tulajdonnál, ugyanakkor jelezte, egyelőre nem lát kiutat a kilátástalan helyzetből.

Sajtóbarát intézkedések

Az SZDSZ szerint a civil szervezeteken és az MSZP-n, az MSZP szerint a Fideszen múlott, hogy nem sikerült az újságírókat a jelenlegi szabályozásnál jobban védő titoktörvényt elfogadnia a parlamentnek. Ugyanakkor mindkét politikus jelezte: pártjuk a törvény sajtóbarát módosítását javasolja. Az MDF-es Zsigmond Attila a törvény módosításáról ugyan nem nyilatkozott, de azt kijelentette, hogy „az államtitok mindig és mindenkire nézve egyformán államtitok”, és a vitás ügyekben a független magyar bíróságnak kell döntenie.

A politikusok egymással példásan egyetértve vallják – legalább az ilyen nyilatkozataikban, hogy a pártoknak még a közmédiumok műsorpolitikájába, szerkesztési elveibe sincs beleszólásuk. Halász János igyekezett megnyugtatni olvasóinkat: bár a Fidesz képviselői gyakran nyilatkoznak arról, hogy médiaegyensúlyt kellene teremteni, a kiegyensúlyozás szerinte nem a pártok dolga. – A kormányzati pozícióban lévő párt tehet ennek érdekében lépéseket, de ez nem direkt beavatkozási szándékot jelent – válaszolta a politikus.
eMasa
vélemények  hozzászólok
Magyar Újságírók Országos Szövetsége © 2005 | impresszum | médiaajánlat | tipp a szerkesztőnek