Ez az oldal az archivumba került. Továbbiakban nem fog frissülni. Az új oldalt elérik a https://muosz.hu címen.
Televízió | Rádió | Sajtó | Új média | muosz.hu || 2021. december 8.


hirdetés
hirdetés

PARTNEREINK
Médiajogfigyelő

Metazin
Online interjú a Magyar Televízió elnökével
Rudi Zoltán: lesz harmadik csatorna, sőt negyedik és ötödik is
2006. június 1. csütörtök, 01:29
Az önálló MTV, Duna TV, Magyar Rádió és MTI helyett Rudi Zoltán szerint csupán egyetlen közszolgálati médiumra lenne szükség, amely a jelenlegi 6-8000 sajtómunkás helyett 3000 fővel is optimálisan működhetne. A Magyar Televíziót gazdasági és politikai függőségek is gúzsba kötik – az MTV elnöke az eMasa olvasóinak kérdéseire válaszolt.
Kattintson a képre és nézze meg galériánkat!
Fotó:Deák Szabolcs

Igaz, hogy a hónap végén az MTV felmond a külsős munkatársaknak, de nem válik meg mindenkitől, csupán a színlelt szerződéseket szeretnék rendezni – mondta Rudi Zoltán egy friss hírre reagálva az eMasa online interjújában. A köztévé elnöke ugyanakkor elismerte, nem fognak mindenkit tovább foglalkoztatni, mert az is céljuk, hogy ugyanazt a feladatot kevesebb munkaerő felhasználásával oldják meg jobb színvonalon.

Az operatőröket sem szervezik ki külsős cégekhez, hanem azokkal, akiknek számítanak a munkájára, a jövő hónaptól határozott idejű munkaszerződést kötnek. „Az MTV nem kötelezi el magát az idők végezetéig, hiszen a műsorok sem tartanak örökké, ezért rugalmasan kell gazdálkodnunk a munkaerővel. Ezt hívják projekt-alapú műsorkészítésnek” –magyarázta el Rudi, hogy miért ezt a megoldást választották.

Támogatásért reklámmentességet

A Magyar Televízió két év alatt 12 milliárd forint hiányt dolgozott le azzal, hogy csökkentették a létszámot, és ma már „sokkal logikusabb” a szervezet. „Feleannyi vezető van, mit korábban” – mondta Rudi, aki egy másik kérdésre válaszolva azt is kifejtette, hogy az MTV tavaly nem volt nyereséges, de csak annyit költött, amennyit a köztársaság neki szánt. „Egy kulturális intézménynek nem kell nyereségesnek lennie, hanem a rendelkezésre álló pénzből a lehető legtöbb értékes produkciót kell előállítania, és azt sok nézőhöz eljuttatnia” – vázolta Rudi, hogy mi a céljuk.

Az elnök szerint ideális lenne, ha öt-tíz évre előre kalkulálható bevételekkel rendelkeznének, hogy ne legyenek „amolyan lesajnált piaci szereplők”. Ráadásul míg a kereskedelmi tévéket „csak” a reklámozók érdekei korlátozzák, addig az MTV-nek nemcsak gazdasági, de politikai függetlensége sincs. „Ez pont a közszolgálat lényegét veszi el, és csak a médiumokban dolgozó munkatársak személyes tartásán, bátorságán múlik, hogy mennyire mernek és tudnak függetlenül, felelősen dönteni.”

A reklámmentességre – amit Rudi nemrégen ajánlott fel némi plusz állami támogatásért cserébe – azért lenne szükségük, hogy a hirdetőktől is függetleníteni tudják magukat. „Gondoljon bele, miért nincs egyetlen valódi, hiteles fogyasztóvédelmi magazin sem Magyarországon” – válaszolt Rudi radios nevű olvasónknak, majd hozzátette, hogy szerinte mi a megoldás: „csak a tiszta modellek működnek egészségesen, a kereskedelmi televíziókat pénzért csinálják jókedvvel, a közszolgálati televíziókat pedig közpénzekből kell működtetni felelősséggel, függetlenül mindenféle befolyástól, no és persze még jobb kedvvel.”

Ha lesz támogatás, nemcsak reklámmentesség lesz, de „lesz harmadik csatorna, sőt negyedik és ötödik is” – válaszolta Rudi annak az olvasónknak, aki arra volt kíváncsi, letett-e már korábbi terveiről.

Csak egy maradhat

Az MTV elnökének tetszik az a médiatörvény-javaslat, ami a jelenlegi három helyett csak egy közszolgálati intézménnyel számol. Sőt, Rudi szerint nemcsak a Magyar Televíziót, a Duna TV-t, a Magyar Rádiót, de az MTI-t is ésszerű lenne „egy szervezetben, egy épületben, egy felügyelőtestülettel és egy hiperkarcsúsított menedzsmenttel” működtetni. Az így megalakuló közszolgálati médiumot pedig a jelenleg a közszolgálati médiumoknál dolgozó 6-8000 ember helyett 2000 belsős és 1000 külsős munkatárssal is optimálisan lehetne működtetni.

Az elnök több válaszával is bebizonyította, elégedett az MTV műsoraival, a sokat kritizált szórakozató műsorokat nem tartja gagyinak, míg információs műsoraik véleménye szerint nemcsak nézhetőek, de „a legnézettebbek és a leghitelesebbnek tartott műsorok között szerepelnek”. Nem úszta meg azt sem, hogy ne kérdezzék Friderikusz Sándor távozásáról. „Az MTV nem akart megválni Sándortól” – mondta Rudi, de hozzátette: „A sztárallűrök nem közszolgálati értékek.”

A válaszokból mindezeken túl kiderült az is, hogy Rudi Zoltán szeret biciklizni, az MTV nézővel szemben zseniálisnak tartja a 24 című sorozatot, a blogját pedig azért hagyta abba, mert szerinte ez a kommunikációs forma sok csapdát rejt egy olyan munka közben, mint az övé. „Idő előtti volt, amit elkezdtem” – összegezte az elnök.

A teljes interjút az alábbi linkre kattintva olvashatják:
eMasa
vélemények  hozzászólok
Magyar Újságírók Országos Szövetsége © 2005 | impresszum | médiaajánlat | tipp a szerkesztőnek