Ez az oldal az archivumba került. Továbbiakban nem fog frissülni. Az új oldalt elérik a https://muosz.hu címen.
Televízió | Rádió | Sajtó | Új média | muosz.hu || 2021. december 8.


hirdetés
hirdetés

PARTNEREINK
Médiajogfigyelő

Metazin
Online interjú Hajdú B. Istvánnal
„A magyar sportújságírás színvonala visszaesett”
2006. július 25. kedd, 18:49
Hajdú B. István a cseheknek, a braziloknak és a portugáloknak drukkolt a vébén, mindhiába, Zidane-t pedig nem tudja felmenteni a fejelésért. A magyar futball helyzete elkeseríti, de szerinte az elkövetkezendő öt világbajnokság valamelyikére kijuthat a válogatott – a sportriporter az eMasa olvasóinak kérdéseire válaszolt.
Galériánk megtekintéséhez kattintson a képre!
fotó: Acsay Miklós
„Pályafutásom során soha egyetlen televízió sem írta elő, hogy mit kell mondanom, így az RTL Klub sem” – válaszolta Hajdú B. István az eMasa online interjújában, hozzátéve, a világbajnokságon azért mondott el több „színes” bulvárinformációt, mint egy Bajnokok Ligája meccs közvetítésében, mert szélesebb közönséget kellett kiszolgálnia. A sportriporter május elejétől „szisztematikusan” készült, és gyűjtötte a friss információkat, a poénokra azonban nem készült. „Velem előfordult már, hogy úgy gondoltam egy szituációról, hogy ha megtörténik, mondok róla majd egy szellemeset, de a pillanat hevében természetesen ezt mindig elfelejti az ember” – mondta.

A világbajnokság alatt és után majd minden fórumon kritizálták mind a meccseket közvetítő csatornát, mint a közvetítéseket. Hajdú B. finoman kitért jobbszelso nevű olvasónk kérdése elől, és nem árulta el, könnyű volt-e megszoknia a páros közvetítést, a szakkommentátorokat. Azt azonban elmondta, hogy ha a jövőben is ilyen marad a felállás, a szakkommentátorokat is képezni kellene. A női nézőket – akiket a reakciókból ítélve többször is megsértett az RTL Klub – azonban védelmébe vette, elismerve, hogy vannak olyan nők, akik értenek a focihoz. „Ma már a hölgyeket nem csupán a játékosok külseje vonzza egy labdarúgó-mérkőzésen” – mondta, igaz, azt is hozzátette, van olyan ismerőse, akinek 15 éve hiába próbálja elmagyarázni a lesszabályt.

A riporter a világbajnokságon a cseheknek, a braziloknak és a portugáloknak drukkolt, ám ennek ellenére nem érzi nehéz feladatnak, hogy közvetítés közben akkor is megőrizze pártatlanságát, ha a kedvenc csapata játszik. Elfogultságát csak akkor nem titkolná, ha magyarok játszanának. „Nagy fájdalmam, hogy magyar futballsikerről – ami akár egy világversenyen való részvételt jelent –, még nem tudósíthattam” – válaszolta Hajdú, ugyanakkor hozzátette, ő optimista, és bízik abban, hogy az elkövetkező öt világbajnokság valamelyikére kijuthat a magyar válogatott. (A válaszba ugyan nem írta bele, de gyorsan kiszámolta, hány éves lesz ő húsz év múlva.)

A szakmában is híg a mezőny

Hajdú B. István gyerekkora óta sportriporternek készült – illetve attól kezdve, hogy kiderült, nincs tehetsége ahhoz, hogy világhírű sportoló legyen. Az újságíró-iskola elvégzése után került az MTV-hez, amit első szerelmének nevez. „A szakmát érdekesnek és életem nagy ajándékának tartottam és tartom ma is” - mondta.

Úgy gondolja, hogy a számtalan újságíró-iskola egyikében ma végző ifjú kollegáinak nehéz a helyzete. „A gond az, hogy a különböző szerkesztőségek már nem képezni szeretnék saját embereiket, hanem sokszor felkészültségüknél nagyobb feladatokkal bízzák meg őket. A rengeteg tévé, rádió, újság és az internet megjelenésével a magyar sportújságírás színvonala is visszaesett, a mezőny hígabb” - mondta.

Gyermekkorában Vitray Tamás és Gyulai István közvetítései tetszettek neki leginkább. Kollégái közül „tudása és személyisége alapján” Faragó Richárd és Méhes Gábor áll hozzá legközelebb, az írott sajtó képviselői közül pedig Hegyi Ivánt és Dénes Tamást emeli ki. Ő maga, ha felkérik, a kommentálás mellett szívesen ír is – az új sportnapilaptól azonban nem keresték meg. Mint ahogy 2005 novembere óta első szerelmétől, az MTV-től sem.

Hajdú B. a nagy és népszerű világversenyek után szívesen közvetítene magyar futballt is, ha felkérnék rá. „A magyar bajnokság találkozói jelenleg komoly kereskedelmi értéket nem képviselnek, így közszolgálati televíziókon kellene látnunk, hiszen a foci azért még mindig kultúránk része, és még szikár nézettségi mutatók is azt jelzik, hogy ez a labdarúgás is még mindig a legnépszerűbb sport hazánkban” – válaszolt egyúttal az eMasa szavazásában feltett kérdésre is.

A teljes interjút az alábbi linken olvashatják.
eMasa
vélemények  hozzászólok
Magyar Újságírók Országos Szövetsége © 2005 | impresszum | médiaajánlat | tipp a szerkesztőnek