Ez az oldal az archivumba került. Továbbiakban nem fog frissülni. Az új oldalt elérik a https://muosz.hu címen.
Televízió | Rádió | Sajtó | Új média | muosz.hu || 2021. október 20.


hirdetés
hirdetés

PARTNEREINK
Médiajogfigyelő

Metazin
Közel a koalíciós egyezség az új titoktörvényről
2006. október 31. kedd, 08:49
Hamarosan megszülethet a koalíciós egyezség az új titoktörvényről. A Népszabadság információ szerint elképzelhető, hogy kettéválasztják a hivatalból titkot sértők büntetését a civilekétől, azaz az újságírókat legfeljebb pénzbüntetéssel vagy közmunkával sújthatnák.
Előrehaladott tárgyalásokat folytat az MSZP és az SZDSZ az egyszer már zsákutcába futott titoktörvény tervezetéről - értesült a Népszabadság. A napilapnak mindkét párt részéről megerősítették, hogy a tavasszal a parlamentnek benyújtott, majd az általános vitát követően vissza is vont javaslat átdolgozásáról belátható időn belül megszülethet a koalíciós megállapodás.

A Népszabadság információi szerint elképzelhető, hogy a btk.-ban kettéválasztják a hivatalból titkot sértők büntetését a civilekétől, azaz aki titoktartási nyilatkozatot írt alá, és minősített információt szivárogtat ki a sajtónak, azt börtönnel, ám az újságírót ilyen esetben legfeljebb pénzbüntetéssel vagy közérdekű munkával büntetnék.

Egyelőre kérdés az is, sikerül-e ténylegesen csökkenteni a titkos információk körét, ami a javaslat deklarált célja. A napilap által felvázolt terv szerint az új titoktörvény követné az év elején egyszer már elbukott javaslat ajánlásait, azaz négyszintű minősítés lépne az állami és szolgálati titok helyébe: szigorúan titkos, titkos, bizalmas, illetve korlátozott terjesztésű. Tavasszal a minősítések megváltozása miatt újraírták többek között a védendő adatok körét is. Emiatt is tiltakozott januárban több más civil szervezet mellett a MÚOSZ is.

Az információszabadság harcosainak további baljós jel lehet a „kormányzati hírigény kielégítésére” vonatkozó pont – írja a Népszabadság, ami információik szerint szintén szerepelne az új titokköri jegyzékben. Azt egyelőre nem sikerült megtudni, hogy ez mit jelent, és mi mindent lehet beszuszakolni ebbe a pontba.

A konkrét javaslatokat várhatóan csak a tavaszi parlamenti ciklusban nyújtják majd be az országgyűlésnek.
eMasa/Népszabadság
vélemények  hozzászólok
Magyar Újságírók Országos Szövetsége © 2005 | impresszum | médiaajánlat | tipp a szerkesztőnek