Ez az oldal az archivumba került. Továbbiakban nem fog frissülni. Az új oldalt elérik a https://muosz.hu címen.
Televízió | Rádió | Sajtó | Új média | muosz.hu || 2021. szeptember 23.


hirdetés
hirdetés

PARTNEREINK
Médiajogfigyelő

Metazin
Felmentik az államtitoksértés vádja alól a HVG újságíróját?
Kérdés, hogy mikor – elmarad a tárgyalás
2007. március 1. csütörtök, 06:41
Csütörtökre volt kitűzve, de betegség miatt elmarad a HVG államtitoksértéssel vádolt újságírója, Rádi Antónia perének újabb tárgyalása – tudtuk meg a Fővárosi Bíróságon. Haraszti Miklós, az EBESZ médiaszabadság-képviselője szerdán még úgy nyilatkozott: reméli, felmentő ítélet születik csütörtökön.
Kedvező, azaz felmentő ítéletet remél az ügyészség által titoksértéssel vádolt magyar újságíró, Rádi Antónia perében Haraszti Miklós, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) médiaszabadság-képviselője. Haraszti Miklós az Európai Parlament tanácskozásán vett részt szerdán Brüsszelben, s itt nyilatkozott.

Haraszti tegnap még úgy tudta, hogy csütörtökön Budapesten újabb fordulót tartanak a HVG-s újságíró ügyében, s ezen – akárcsak a múltbeli tárgyalásokon – ő is részt vesz majd. Hozzátette: remélhetőleg ez már a záró tárgyalás lesz, ahol megszületik az ítélet, s ez felmentő lesz. A tárgyalás azonban elmarad – tudtuk meg ma a Fővárosi Bíróságon –, úgyhogy az ítéletre még biztosan várni kell.

Rádi Antóniát a székesfehérvári maffiaügy egyes, államtitokká minősített adatainak nyilvánosságra hozatala miatt vádolták meg. Haraszti bírálta, hogy az ügyészség – még Polt Péter irányítása alatt – szakított a korábbi 14 év gyakorlatával, s két ízben is eljárást indított újságírók (Csík Rita, a Népszava munkatársa, illetve Rádi Antónia) ellen titoksértés miatt. Hangsúlyozta: egy demokráciában az újságíró s általában a civil ember nem büntethető államtitok megsértése miatt, azért csak a titok megóvására felesküdött államtitok-védő vonható felelősségre.

A vonatkozó magyar törvény jelenleg a bíróságnak csak akkor engedi meg a titoksértő újságíró fölmentését, ha az érintett információk „könyvelése”, azaz titkosítása nem volt megfelelő. Haraszti ezt botrányosnak, pártállami törvényi maradványnak mondta. Egyúttal sürgette az intézkedés megváltoztatását, a civilek ezzel kapcsolatos büntetőjogi felelősségének megszüntetését, hogy „ilyen perek meg se fogalmazódhassanak a jövendő ügyészségek fejében”.
eMasa / MTI
vélemények  hozzászólok
Magyar Újságírók Országos Szövetsége © 2005 | impresszum | médiaajánlat | tipp a szerkesztőnek