Ez az oldal az archivumba került. Továbbiakban nem fog frissülni. Az új oldalt elérik a https://muosz.hu címen.
Televízió | Rádió | Sajtó | Új média | muosz.hu || 2022. január 29.


hirdetés
hirdetés

PARTNEREINK
Médiajogfigyelő

Metazin
Szeretem a focit?
2007. március 6. kedd, 16:34
utolsó frissítés: 2007. március 7. szerda, 14:52
Február 25-től új arculattal kerül a standokra Magyarország egyetlen sportnapilapja, a Nemzeti Sport. A lap célja szerint modernebb benyomást keltő megújult logó és lapterv mellett a print változattal harmonizáló külsőt kapott a Nemzeti Sport Online is. Médiadesign kritikusunk mindkét változatot megvizsgálta.
„A labdarúgás vagy futball egy labdajáték, amit két 11 tagú csapat játszik egymás ellen. A játék célja, hogy a rendelkezésre álló idő alatt a labdát az ellenfél kapujába juttassák, és így minél több gólt szerezzenek. A játékot főleg lábbal játsszák, de a játékos minden testrészét használhatja a labda irányítására, kivéve a két karját. Ez alól csak a kapusok kivételek, akiknek a tizenhatos vonalon belül nincs tiltott testrésze, azon kívül viszont ők is rendes mezőnyjátékosok.”
(Wikipédia)


A lapkészítés nevű játékot – a focival ellentétben – leginkább fejjel játsszák, de egyébként szintén csapatmunkáról van szó, ahol egymást erősítik a tartalomért és formáért felelős posztokon lévő játékosok. Más vonatkozásban pedig a lapok a csapatok és a dizájnereknek legtöbbször a kapus szerep jut.

Amit a Nemzeti Sport új dizájnja sugall, abban van egy kis plusz: engem, az olvasót is bevesz a csapatba. Ettől én, a néző/olvasó úgy érzem, közöm van a csapathoz/laphoz, ahogy a drukkerek kicsit tulajdonuknak tekintik a csapatokat/lapokat.

Behúznak a lapba

Szögezzük le: egy olyan sportlapot tarthatunk a kezünkben, amely szerkezetét illetően nyugodtan lehetne akár politikai napi-hír magazin, ráadásul a korszerűbbek közül. Különösen áll ez a címlap felépítésére: a lapfej, a színhasználat, az arányok a kínálat behúz a lapba. Így aztán nagy lendülettel lapozunk beljebb.

Belül már egy kicsit más világ fogad. A nyitó fekete-fehér (+kísérőszín) oldal sajna azonnal visszavesz a lendületből. Az, hogy a print és az online változat dizájnja összhangban van, nem tud látványosan érvényesülni, ahogy az oldalak élőfejében lévő dekoratívnak szánt képelemek sem. Nem értem azt, hogy egy egyébként gazdagon (és jól!) illusztrált lapban, mi szükség egy vizuális csapdát beépíteni, főleg, hogy rovatcímek megfelelő méretűek. Az online-ról jött folderfüles megoldások például jó kis teret adnak az egyébként zsúfoltnak tűnő oldalaknak.

Nem csak úgy tűnik, hogy rengeteg információ van a lapban, de azok jól szervezetten jelennek meg az oldalakon. A fekete-fehér és színes oldalak váltakozását, a repülőoldalt, az egyébként szögletes képből kilógó körbeszedett részt a kicsit túlzsúfolt infografikákat egyenként könnyű megszokni, még is van valami szokatlan az összhatásban. Talán az, hogy furcsa számunkra egy olyan design, mely úgy tűnik tudatosan nem él bulvár elemekkel, bár műfajából adódna, megelégszik azzal, hogy egy jó napi magazin legyen.

Olvasóbarátságból jeles

Nem találkoztam még olyan megrögzött sportújság-olvasóval, aki úgy egyébként a dizájn miatt indulna be kedvenc lapjára.
Éppen ezért olvasót megtisztelő törekvés, hogy a Nemzeti Sport azon ügyködik, hogy korszerű és jól fogyasztható legyen, hogy jól szolgálja ki a fogyasztóit.

A papíralapú hírszolgáltatásban nem az a probléma, hogy az embereknek ne lenne rá igényük, sokkal inkább az, hogy a hírfogyasztás és az információcsere sebessége változott meg, amiben egy technológia marad lassanként alul. Gondoljunk arra, a mobilunk milyen szolgáltatásokat képes kielégíteni. Ha elérhető áron kapom meg a számomra fontos információkat melyek közül szabályozhatóan jutnak el hozzám az általam kiválasztott kategóriák hírei (lásd emasa: Mi az az RSS?), nyilván az azonos idejű hírforrást választom, és nem a fél nappal későbbit.

A papír és online jelenlegi állapotában a Nemzeti Sport Online üdítő összjátékot produkál a nyomtatott lappal. Elegáns, kompetenciát sugalló oldalain csupán egyetlen zavaró elemet találtam (ezt is sokáig kerestem): egyes menüpontok alatt a téma-felsorolás betűje rosszul olvasható.

Kívülről ez látszik az átalakításból: egy sportlap jól vizsgázott olvasóbarátságból.
Mikó F. László
vélemények  hozzászólok
Magyar Újságírók Országos Szövetsége © 2005 | impresszum | médiaajánlat | tipp a szerkesztőnek