Ez az oldal az archivumba került. Továbbiakban nem fog frissülni. Az új oldalt elérik a https://muosz.hu címen.
Televízió | Rádió | Sajtó | Új média | muosz.hu || 2021. szeptember 23.


hirdetés
hirdetés

PARTNEREINK
Médiajogfigyelő

Metazin
Felmondott a Manager Magazin teljes szerkesztősége
2007. június 4. hétfő, 18:52
Felmondott a Manager Magazin nyolc fős, Mong Attila főszerkesztő és Vajda Éva főszerkesztő-helyettes irányításával dolgozó szerkesztősége, miután a tulajdonosok bejelentették, hogy radikális átalakítást terveznek a lapnál. A nyári számot a Világgazdaság újságírói készítik, a megbízott főszerkesztő Kocsi Ilona.
Stratégiai nézetkülönbség miatt felmondott a Manager Magazin teljes, nyolc fős szerkesztősége. A Világgazdaság mai írása szerint a következő szám már a racionális gazdálkodás és az új koncepció jegyében készül, az új szerkesztők szorosan együttműködnek a német anyalappal, több ott megjelenő írás a magyar magazinban is olvasható lesz. Információink szerint a tulajdonos a kiadó tavalyi mérlegeredményét látva döntött a racionalizálás mellett. Ezt és a német anyalappal való szorosabb együttműködést mindössze három alkalmazottal képzelte el.

A lapot eddig főszerkesztőként irányító Mong Attila és helyettese, Vajda Éva az eMasa kérdésére megerősítették, hogy a szerkesztőség azért állt fel, mert nem értettek egyet a tervezett változtatásokkal. A több szakmai díjjal elismert szerkesztőség eddig elsősorban a saját, minőségi, tényfeltáró írásokra helyezte a hangsúlyt, nem meglepő, hogy a német anyagok átvétele nem esik egybe az elképzeléseikkel. Terveiket firtató kérdésünkre egyelőre csak annyit mondtak, hogy még tartanak a munkaügyi tárgyalások, és csütörtökön lesz az utolsó munkanapjuk.

Február elején arról számoltunk be, hogy a száz százalékban a Spiegel Csoport tulajdonában lévő Manager Magazin Budapest Kiadó Kft. ötven százalékát megvásárolta az Axel Springer. Az ügylet az akkori hírekkel ellentétben egyelőre nem jött létre, de a Manager Magazin következő, összevont nyári számát a Springer tulajdonában lévő Világgazdaság újságírói készítik.

Menedzser szemléletű írások a Világgazdaság stábjától

Balasi Tamás, a Világgazdaság kiadóigazgatója az eMasának úgy nyilatkozott: a korábban tervezett – fele-fele arányban Spiegel és Springer tulajdonban lévő kiadót – a következő hetekben létrehozzák. „Ez viszonylag gyorsan megtörténik majd, emiatt nem fog lapszám kimaradni” – közölte Balasi Tamás, vagyis a júliusi kiadás már a közös cég égisze alatt jelenik meg. Így az is egyszerűbbé válik, hogy a Világgazdaság újságírói részt vegyenek a Manager Magazin elkészítésében.

Kocsi Ilona, a Világgazdaság főszerkesztője azt nem tudta pontosan megmondani, hogy a Világgazdaság hány munkatársa ír majd cikkeket a Manager Magazinba is, ez ugyanis a témák függvényében fog változni. „Sok olyan téma van, amelyből a Világgazdaságban elegendő egy hír, ám a Manager Magazinban bővebben ki lehet fejteni” – mondta. Az üzleti havilap stábja egyébként jelen pillanatban megegyezik a Világgazdaság szerkesztőségével, vagyis a megbízott ideiglenes főszerkesztő a július-auguszusi összevont lap elkészítéséig Kocsi Ilona.

Kocsi Ilona a Managar Magazin tartalmáról annyit mondott, hogy több lesz a német anyalaptól átvett anyag, ám ezek egy részébe igyekeznek magyar sajátosságokat is beleszőni. Emellett dominánsabbá válik a „menedzser szemléletű” írás, a vállalati eseményekről a menedzserek szemszögéből tudósító szubjektív beszámolók.

Az eredetileg Németországban megjelenő Manager Magazin kiadója, a SPIEGEL GRUPPE 2003 elején döntött a folyóirat magyarországi megjelentetéséről. A SPIEGEL CSOPORT néven ekkor megalakult média-cégcsoport 2003 februárjában létrehozta a Manager Magazin Budapest Kiadó (MMBK) Kft.-t, májusban pedig megjelent a havilap magyar nyelvű kiadásának első száma. A Manager Magazin azóta többször is megjelentette az „A Száz Leggazdagabb” című kiadványát, 2004 júliusától pedig ők dobják piacra az Egyesült Államokbeli Harvard Business Review magyar verzióját, a Harvard Businessmanagert is.
Mong Attila 2005 tavaszán váltotta a lap főszerkesztői székében Kertész Györgyöt. A szerkesztőség munkáját két Minőségi Újságírásért Díjjal ismerték el. Vajda Éva, a lap főszerkesztő-helyettese a Magyar Telekom nagyrészt elhallgatott botrányairól írt cikksorozatával januárban elnyerte a 2006. legjobb oknyomozó újságírójának járó Gőbölyös Soma-díjat.
A minden hónap elején megjelenő 96-106 oldalas Manager Magazinból a MATESZ gyorsjelentése szerint 2007 első negyedévében átlagosan közel 13 ezer példányt értékesítettek.
eMasa
vélemények  hozzászólok
Magyar Újságírók Országos Szövetsége © 2005 | impresszum | médiaajánlat | tipp a szerkesztőnek