Ez az oldal az archivumba került. Továbbiakban nem fog frissülni. Az új oldalt elérik a https://muosz.hu címen.
Televízió | Rádió | Sajtó | Új média | muosz.hu || 2022. január 29.


hirdetés
hirdetés

PARTNEREINK
Médiajogfigyelő

Metazin
Designkritika
Nehéz testvérnek lenni
2007. augusztus 2. csütörtök, 15:16
Az újságos kioszknál rengeteg magazin, néhány külföldi és magyar napilap közül választhatok. A Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitungot és a Somogyi Hírlapot választom, talán, mert a Somogyi olyan, mint a Sonntagszeitung kistestvére. Van fél órám. Épp elég egy lapra – designkritikusunk a déli partról jelentkezik.
A Sonntagszeitungba bele se kezdek, 72 oldal. Máig őrzök egy keményfedelű Moleskine jegyzetfüzetet, amibe úgy öt-hat évvel ezelőtt Lukassal skicceltük fel, kávézókban beszélgetve egy napi magazin oldalvázlatait. Szöveg és képarány, tördelési struktúra, címkonstrukció, kiemelés-szisztéma.
Az akkori vázlatok egy része köszön vissza a somogyi lapból.

A Springer-lapokban van valami közös: kiforrott, erős design. Mondjuk ki: olyan németes. Mármint rend van bennük, és rend a lelke mindennek. A Reggel jut eszembe, egy jónak indult napi magazin – volt.
Minden ami jó egy napilapban, az meg van a Somogyi Hírlapban is. A tesói is rendelkeznek ezzel az előnnyel, bár ez csak lelkileg érdekes, nem olvassuk egyszerre pl. a Dunántúli Naplóval.

Már a lapfej ajánló csíkja segít az eligazodásban: három ajánlat, egy színnel kiemelt, egyhez illusztráció is társul. A bal hasábból „egy percben” képet kapunk a lap belsejéről. Nagyon jó a nyomás, a vezető kép apró részletei is pontosan látszanak. A jó nyomda lehetőség arra, hogy a keretesek alatt keksz színű tónust alkalmazzon a lap.
Az alcímek első sora: színes témamegjelölés (a fekete-fehér oldalakon tónussal). Újabb segítség, hogy azt vegyem észre, amit a szerkesztő szeretne. Az ő dolga, hogy súlyozza a híreket, azért fizetik, nekem csak olvasni kelljen.

Szinte minden oldal ugyanarra a sémára készült: egy nagyobb anyag, mondjuk max. ötperces, jól illusztrálva, ami nagy képet jelent. Kisebb anyagok kisebb képekkel, és egészen kis anyagok, lehetőség szerint ezek is illusztrálva. Szép belső lapfejek, elegánsan feltűntetve a szerző neve. Diszkrét, nem tolakodó kiemelések. Itt-ott körbeszedett fotók, néhol egy merészebb képkivágás.

A lapozgatás közben azon kapom magam, hogy állandóan bele-bele olvasok egy-egy anyagba. Ez a design működik. Bár, folyamatosan azt érzem, hogy vékony a lap, szívesen lapozgatnék még benne tovább. Alig 15 perc alatt végeztem vele. Nehéz testvérnek lenni egy nagy lapcsaládban, főleg, ha mindenki a „külföldi” nagybácsikra figyel. A Somogyi Hírlap korszerű, napi magazin-kezdemény, ahogyan a Frankfurter Sonntagszeitung (és mellesleg a Reggel) dizájnere, Lukas Kircher már réges-rég kitalálta.

Az ilyen lapokat kell tovább fejleszteni. Hogyan? Mégis lenne a nyomtatott sajtóban némi spiritusz?
Mikó F. László
vélemények  hozzászólok
Magyar Újságírók Országos Szövetsége © 2005 | impresszum | médiaajánlat | tipp a szerkesztőnek