Ez az oldal az archivumba került. Továbbiakban nem fog frissülni. Az új oldalt elérik a https://muosz.hu címen.
Televízió | Rádió | Sajtó | Új média | muosz.hu || 2022. január 29.


hirdetés
hirdetés

PARTNEREINK
Médiajogfigyelő

Metazin
Designkritika
A Föld értéke: a mérték
2007. december 6. csütörtök, 16:47
A mezőgazdasági témához illő megjelenésű, szolid, ugyanakkor komoly magazin nagyon jó dizájnmegoldásokkal. Szakszerűséget és korrekt tájékoztatást sugall, a lapban pedig sok jó kép található – írja az eMasa designkritikusa a Föld című havilapról.
Az októberi címlap
A magazinok tervezőszerkesztői általában fotóéhesen várják, hogy a szövegeknek megágyazhassanak egy-egy jó képpel. Szerencsés esetben persze, már az anyagok készítésének folyamatában részt vesz a fotós. Aztán lapzárta előtt jön a feketeleves, még is hiányzik egy kép, mondjuk a „Napraforgóhajsza” című anyaghoz.

A tervezőszerkesztő pedig keres, csak keres, tengernyi kép között, egészen addig, míg meg nem találja a megfelelőt: két napraforgótábla között száguldó „bemozdult” tankautó. A tervezőszerkesztő fellélegzik, hátradől székében, igen, megcsináltam, gondjai elszállnak, arca kisimul, egészen a következő lapszámig.

Betekintés az ablakon

Nem egy „hochglanz” magazint, hanem egy mezőgazdasági havi lap utolsó két számát lapozgatom, a címe: Föld. Azon lapok sorába tartozik a „Gazdaság gazdaszemmel” felcímű magazin, melyek nem kifutóra tervezik a címlapfotót. A havonta változó, az adott kép hangulatához választott keret színe és a betűk színeváltozása frissíti az aktuális fedőlapot.

Kicsit olyan, mintha kitekintenénk, vagy még inkább be, egy ablakon, egy másik, tőlünk kicsit távoli világba. Mondjuk, közelebb hozza az olvasóhoz a témát, a forma segíti a tartalmat. Belül is szolid, az ágazathoz illő megjelenésű a magazin. Az InDesign szoftver engedte kötetlenség nem látszik rajta, ez csupán a tördelőt segíti, de nagyon. Alapvetően sok jó kép van a lapban.

A 34-35. oldal


Már a tartalomjegyzék kis képei felkeltik az olvasó érdeklődését a belső oldalak iránt. Változatosak a képkivágások. A háttér nélküli, körbeszedett fotóknál hol van árnyék, hol nincs, ha van, akkor vagy erős, vagy lágy. Ez pici bizonytalanságot sugall, de sebaj. A címek alcímek és kiemelések jól megválasztott arányait csak segítené, ha az oldalakon láthatnánk „fettelt” elemeket is. Felüdülést jelentenének ezek a szigetek a szövegtengerben, és nem zavarnák meg az oldalak harmónia iránti törekvését.

Szakszerűség és korrekt tájékoztatás

Alapvetően jól olvasható a kenyérszöveg, és ez nagyon lényeges. Ha már itt elakad az olvasó a lap funkcionális használatában, akkor nem kötődik a laphoz, csak ha fanatikus vidékbarát. A lapon belül a kifutóra tett képek változatosságot visznek az anyagokba. Ez egy komoly magazin, nagyon jó dizájn megoldásokkal. Szakszerűséget és korrekt tájékoztatást sugall a Föld. Visszatérve a fotókhoz: nem minden fotónál szerepel a fotós neve, de Somfai Sándor remek fotói feltétlenül figyelmet érdemelnek.

A 26-27. oldalEgy mezőgazdasági magazint nem hasonlíthatunk össze egy divatlappal, másfajta világ ez, ahogy a befogadó közeg is más. A tervezőszerkesztő (itt: Mészáros Ákos) mint tudjuk, hozott anyagból dolgozik.

A Föld értéke: a mérték.
Mikó F. László
vélemények  hozzászólok
Magyar Újságírók Országos Szövetsége © 2005 | impresszum | médiaajánlat | tipp a szerkesztőnek