Ez az oldal az archivumba került. Továbbiakban nem fog frissülni. Az új oldalt elérik a https://muosz.hu címen.
Televízió | Rádió | Sajtó | Új média | muosz.hu || 2022. január 29.


hirdetés
hirdetés

PARTNEREINK
Médiajogfigyelő

Metazin
Ünnepi design a karácsonyfa alatt
2008. január 3. csütörtök, 13:35
Mennyiben változtattak megszokott külsőjükön a karácsonykor megjelent napilapok? Sikerült-e tetszetős alkalmi designnal előrukkolniuk, vagy zavaró megoldások kerültek az újságba? Az eMasa designkritikusa a december 24-én megjelent lapokat vette górcső alá.
„Melyiket választanám, ha csak a külső alapján vásárolnék?” – gondoltam az újságosstand előtt állva, miközben a december 24-i lapokat nézegettem. Nem igazán tudtam dönteni, megvettem tehát minden napilapot, no meg az ÉS-t. Az ünnepek alatt átrágtam magam rajtuk, mint egér a sajton, de összehasonlítani nem tudtam őket, már ami a dizájnt illeti. Az egyik trappista, a másik ementáli, a harmadik gouda, a negyedik mákos bejgli. Külön-külön persze van mit mondani az ünnepi lapszámokról.

Blikk

Boldog karácsonyt kívánnak az angyalok, ezen túl normál hétköznapi szám, a „Földre szállt angyalok” ciciversenye ide vagy oda. A lapfejben diszkrét díszek és már az új évet köszöntő malacos önhirdetés. Főhelyen az előző esti szenzáció: egy „kiscsillag” szerencséje. Belül sok ünnep, sok képpel. Határozottan állíthatom, ez egy jó bulvár szám. Annak ellenére, hogy a minimumból is maximumot igyekszik kihozni, ezt úgy teszi, hogy a nem bulvárolvasó is kedvet kap elolvasni az anyagokat. Még egy újdonság: az oldalakon belül könnyen lehet tájékozódni.

A nagyobb mérethez kattintson!
kép


Magyar Hírlap

Ez egy új világ. Pontosabban: egy régi-új. Nemrégiben újult meg a Magyar Hírlap, külsőleg. Egy lépés előre, két lépés hátra. Például azért, mert nem egyedi. Olyan, mint a Magyar Nemzet mutációja (impresszum a lapfejben, a szerző nevénél kis négyzet és aláhúzás a Nemzetnél, itt ugyanez a motívum a felcímnél). Láthatatlan (alig olvasható) finom megoldások (rovatnevek, témamegjelölés a híreknél) teszik kissé hetilap jellegűvé ezt a napilapot, megnehezítve a gyors tájékozódást az oldalakon. Megállt az idő. Attól, hogy konzervatív egy lap, még lehetne praktikus és korszerű (ahogy az El Paísnak nemrégiben így sikerült dizájnt váltani). Mi mindig lemaradunk egy lépéssel: nem vesszük észre, hogy a retró már nem divat.

A Magyar Hírlap karácsonyi melléklete viszont tetszene. Tetszene, ha érteném, vagy legalább is olvasóként nem mennék a falnak az ötletszerű és érthetetlen címbetű méretezésektől. Nem is próbálom megfejteni, ahogy az egész lapban az egyetlen egy iniciálé használatát sem. Ez ilyen lap és kész.

Magyar Nemzet

Nagyon szép címlap, ünnepi zöld fejjel, melyet angyalka egészít ki. Az egész újság napilap létére kissé irodalmi hetilap hatását kelti, hétköznapokon szintén, de ez most megbocsátható, lévén ez egy ünnepi kiadás. Változatosan, jól illusztrált a szám. A Magyar Hírlappal ellentétben, itt még jól kiszámított minden, az élőfejtől a címméreteken át a leadig. Ez egy jó konzervatív lap, ha a lapfejben tolakodó impresszumot leszámítjuk.

Népszabadság

Mondjuk, hozza a formáját. Fejér Gábor Kossuth-téri címlapfotója kapcsán beindul az ember agya, és a „kirakatból” beljebb lépve egy remek ünnepi számban találjuk magunkat. Hétköznapi és ünnepi egyszerre. Ahogy a melléklet is, ki van találva. Tettamanti egyébként erős grafikája persze színesben minimum furcsa… Sok jó kép, sok jó szöveg. Komolyan mondom, de tényleg komolyan, a régi karácsonyi képeslapok futózott ötlete nem tesz hozzá a melléklethez, inkább rontja az egyébként kiváló összhatást. Ettől nem színesebb lesz a melléklet, hanem tarkább.

A nagyobb mérethez kattintson!
kép


Népszava

Már évek óta azon töprengek, hogy a fenébe lehet ennyire hányaveti dizájnnal megjelenni, mint a Népszava. Félelmetes számomra, hogy egy magára valamit adó, egyébként jó újság, miért nem ad a külsejére. Hogy lehet manapság ebben a mackófelsőhöz húzott kinőtt érettségiző zakóban még létezni? Rejtély. A címlapon kívül kevés ami karácsonyi ebben a számban. Egy új ruha kellene ennek a lapnak, ez látszik, egyértelműen.

ÉS

Az ÉS évek óta azonos dizájnnal, nívós illusztrációkkal, szinte a végletekig egyszerű, kortalan layouttal kápráztatja el olvasóit. Állandóságot, megbízhatóságot és pontosságot sugall. Ez a lap a stabilitás maga. Hagyományaihoz híven a címlapon felsorolt szerzőkkel köszönti a dupla ÉS az ünnepeket. A karácsonyi számban ef Zámbótól Vojnich Erzsébetig kiváló képanyaggal szolgál Szikszai Károly, a lapban közölt grafikák szerkesztője. És persze, nem csak az év utolsó számában. Már évek óta minden héten felmutat valamit a képzőművészet jelenlegi állásáról.
Mikó F. László
vélemények  hozzászólok
fabsan | 2008.01.03. 22:28
Magyar Újságírók Országos Szövetsége © 2005 | impresszum | médiaajánlat | tipp a szerkesztőnek