Ez az oldal az archivumba került. Továbbiakban nem fog frissülni. Az új oldalt elérik a https://muosz.hu címen.
Televízió | Rádió | Sajtó | Új média | muosz.hu || 2022. január 29.


hirdetés
hirdetés

PARTNEREINK
Médiajogfigyelő

Metazin
Dizájnkritika
A válasz: csak
2008. február 6. szerda, 15:13
Vannak lapok, amik felturbózott dizájnnal próbálják eladni a semmit. A Heti Válasz megújult formátuma az eMasa dizájnkritikusa szerint ennek pont az ellenkezője: a sok apró csicsa egy jól szerkesztett, sokoldalú magazinban tereli el a figyelmet a szövegről.
A megújult Heti Válasz címlapja
Ma olyan átépítős kedvem van, mondom az asszonynak reggel. Mi lenne, ha a ház homlokzatát kicsit felújítanánk, kis szín, ide meg oda. Aztán az előszobában rendezzünk egy kis mesterséges káoszt, hogy később a nappaliban értékelni tudjuk majd a rendet. Finom kis megoldások itt és ott, meg pár futózott ötlet a spájzba, művirág a kristályvázába dekorációnak, ’oszt jó napot. Élni tudni kell. A lehetőségekkel legalább is élni kellene tudni. Mértékkel, persze, mert az az érték.

A HetiVálasz átalakult, legalábbis ami a dizájnt illeti. Már a „tartalomból” oldal is elgondolkodtató: mi van? Hol mi van? Valahogy jobb volt a régi, könnyebb volt tájékozódni a kínálatot illetően. Aztán a belső oldalakon jönnek az apró vörös jelek. Kis vörös négyzetek a rövidhírek címei előtt, a címek után közvetlenül betűtörzs magas léniák zavarnak meg kissé, olyanok, akár egy-egy I betű. No meg pl. egy tíz és félsoros anyagocska hat és félsoros szintén vörös bevezető mondata, mint a tördelői gondolatkísérlet csúcsa. A kiemelések elején-végén az idézőjel szintén kis helyes vörös (bordó).

Túl sok a piros csicsa
Címnek ható rovatfej, kuszának tűnő felcím-alcím-lead együttes. A cím után helyenként pont. Ezt nem is értem, ez valami „truváj”? Másutt meg, mint például az interjúnál kis tipográfiai kombináció a cím. Az élőfejet már nem is említem, érthetetlen, miért ilyen itt és miért másmilyen másutt. Nicsak, egy tréfás méretű képecske, a Budai Látkép oldalak fejében. Kettős nyíl (persze vörös) a képaláírások fettelt első néhány szava előtt. Értem én, hogy a belső melléklet legyen más. A kiemelés is más legyen itt, meg a címrendszer és a címbetű is, értem azt is. A vörös és fekete játékától nehéz szabadulni, ha egyszer belekezd az ember, csak jönnek az ötletek, csak jönnek. Jó lenne ez, ha mértékkel alkalmaznák. Ha nem tűnne öncélúnak a sok apró csicsa.

Miért bosszant mindez? Egyszerű: egy sokoldalú, érdekes, jól szerkesztett magazint ront le a külső. Sok olyan lapot ismerünk, ahol felturbózott dizájnnal próbálják eladni a semmit. A HetiVálasz nem ilyen. Éppen fordítva: zavaró vizuális elemekkel próbálja elterelni a figyelmet a szövegről. (Persze, kitartok. Csak azért is elolvasom.)
Tudom, hogy nem lehet úgy változtatni, hogy ne változzon semmi. Kérdés, hogy ami alapjában véve jó, azon miért kell változtatni? A válasz: csak?
Mikó F. László
vélemények  hozzászólok
Magyar Újságírók Országos Szövetsége © 2005 | impresszum | médiaajánlat | tipp a szerkesztőnek