Ez az oldal az archivumba került. Továbbiakban nem fog frissülni. Az új oldalt elérik a https://muosz.hu címen.
Televízió | Rádió | Sajtó | Új média | muosz.hu || 2022. január 29.


hirdetés
hirdetés

PARTNEREINK
Médiajogfigyelő

Metazin
A Zenei Tanács is támadja a Magyar Rádiót
2008. február 7. csütörtök, 13:51
A Magyar Zenei Tanács szerint is sérül a közszolgálatiság és a sokszínűség megjelenítése a Magyar Rádióban. Nehezményezik, hogy a műsorstruktúra átalakításával „teljes zenei műfajokat” iktatott ki műsorkínálatából a közrádió.
Műsorstruktúrája átalakításával a Magyar Rádió teljes zenei műfajokat kiiktatott műsorkínálatából – állapította meg a Magyar Zenei Tanács (MZT), miután megvizsgálta a közszolgálati intézményben tavaly végbement változások hatását a zenei életre és a zenekultúrára.

Tavaly június óta nem lehet hallani a Magyar Rádió műsorában operettet, musicalt, magyar nótát, hagyományos táncdalt, blues- és rockzenét (se újat, se régit), gospelt, folk- és etnorockot, sanzont, dixielandet, vagy akár szimfonikus könnyűzenét – olvasható a szervezet elnöksége által kiadott közleményben.

Az MZT elnöksége szerint ez alapjaiban sérti a Magyar Rádió Közszolgálati Műsorkészítő Szabályzatában foglaltakat, amelyek épp a sokszínűséget teszik kötelezően megjelenítendőnek.

Felhívta a figyelmet arra: mivel a rádió mindenki számára könnyen elérhető és használható eszköz zenei élmény szerzésére, és a lakosság nagyobb része ennek segítségével jut elsősorban (vagy kizárólag) ilyen élményhez, a zenei élet legfontosabb intézményéről van szó. A Magyar Rádióban végbement változások következtében azonban a zenei élményhez jutás lehetőségei sokak előtt bezárultak, vagy jelentősen beszűkültek – áll a közleményben.

A szervezet elnökségének megállapítása szerint a zene mennyiségének jelentős növekedése az MR2-Petőfi adón együtt járt a kínálat szűkítésével.

Félrevezetőnek nevezik a rádió vezetésének azon érvelését, hogy a Bartók adón is zene szól állandóan, ott ugyanis – mint írják – a középkori egyházi zenétől a kortárs improvizatív zenéig a klasszikus műfajok teljes palettája megtalálható, míg a nem klasszikus zenei palettáról az MR2-Petőfin csak egyetlen szín.

Az önértékelés szerinti „igényes, minőségi” könnyűzenei válogatás szakmai garanciáit sem látják. Rámutattak arra, hogy az MR2-Petőfi rádiónak nincs Zenei Szerkesztősége (aminek pedig az érvényes Szervezeti és Működési Szabályzat szerint lennie kellene).

A közlemény szerint szerettek volna hiteles adatokhoz jutni a magyar zene arányaival kapcsolatban az MR2-Petőfi műsoráról, ezért az adófőszerkesztőhöz fordultak, ő azonban válaszra sem méltatta a szövetség levelét. A szervezet saját 72 órás, folyamatos mérésére támaszkodva azt állapította meg, hogy az MR2-Petőfi adásában a hazai zene aránya a kereskedelmi rádiók 20 százalékos országos átlagát sem éri el, s ennek is csak töredéke a fiatal, kezdő, tehetséges hazai muzsikusok produkciója.

A zenei tanács elnöksége kitért arra: a Magyar Rádió zenei együttesei közül megszűnt a Stúdió 11, a világszínvonalú énekkar a 30 százalékos leépítés következtében feladatai ellátására alkalmatlanná zsugorodott, a szimfonikus zenekarnak pedig 2 éve nincs kinevezett, felelős főzeneigazgatója.

Elfogadhatatlannak nevezik, hogy az MR megszüntette a könnyűzenei felvételek készítését. Úgy fogalmaznak: az is elfogadhatatlan, hogy az MR3-Bartók hangversenyfelvételeit nem az adott rendezvény zenei értéke, hanem az az elv szerkeszti, mit engedélyeznek ingyen felvenni, melyik produkció jogosultjai mondanak le a honoráriumról és a jogdíjról.
forrás: MTI
vélemények  hozzászólok
dokidr | 2008.02.07. 22:00
Magyar Újságírók Országos Szövetsége © 2005 | impresszum | médiaajánlat | tipp a szerkesztőnek