Ez az oldal az archivumba került. Továbbiakban nem fog frissülni. Az új oldalt elérik a https://muosz.hu címen.
Televízió | Rádió | Sajtó | Új média | muosz.hu || 2022. január 29.


hirdetés
hirdetés

PARTNEREINK
Médiajogfigyelő

Metazin
European Newspaper Award 2007
Athéni lap nyerte a legjobb európai újságnak járó díjat
2008. április 24. csütörtök, 18:09
Április 21-én, hétfőn az Eleftheros Tipos szerkesztősége vehette át a leginnovatívabb európai lapnak járó fődíjat Bécsben. Az osztrák fővárosban rendezett konferencián ott volt az eMasa dizájnkritikusa is.
Galériánk megtekintéséhez kattintson a képre!
A European Newspaper Award 2007 26 ország 288 újságjának versenye volt. A konferencián a több kategóriás előszűrőn túljutott lapok mutatkoztak be. A fődíjat az Eleftheros Tipos-nak ítélte a nemzetközi zsűri. A görög lap az úgynevezett fél-északi formátumban jelenik meg (29x36 cm), hét közben 35795, szombaton 67850 példányban. A 2007-ben megújult lapot 156 újságíró, 6 fotós és 25 tervezőszerkesztő állítja elő, naponta 64 oldalon, plusz hetente egy 32 oldalas melléklettel.

A görögök és a katalánok sikere

A címlapon általában egy témát indítanak, erős tipográfiai elemekkel felturbózva. A belső oldalakon folytatódik a címlap-sztori, akár több oldalon keresztül. Képekkel, kiemelésekkel, idézetekkel igyekeznek az olvasót „az anyagban tartani”, figyelmét megnyerni és lekötni. Az illusztrációk és infografikák magától értetődően a lap lényeges elemei. A lapdizájn lényeges eleme a „fehér tér”. A tipográfia (benne groteszk címbetűk) és ez a nagylelkűen alkalmazott dizájnelem teszi esztétikussá, modernné és még is komollyá a lapot.

A legjobb regionális újság kategória győztese az el Periódico de Catalunya lett. A Barcelonában kiadott újság 200 ezer példányban jelenik meg (2005-höz képest 25 ezerrel nőtt a példányszám! Ennyit a nyomtatott média haláláról…), 250 újságíró,24 fotós és 16 tervezőszerkesztő közreműködésével, 88 oldalon.
A zsűri véleménye szerint a lap az alkalmazott színek és címbetűtípus (groteszk) következtében dinamikusnak és városinak hat. Jól illeszkedik a barcelonai és a katalán környezetbe. A szövegeket általában kis infografikák és grafikai elemek kísérik. Az oldaltervezés feszes és dinamikus. A címoldalon általában egy témát közölnek, mely a címmel és fotóval erősen kiemelt. A panorámaoldalakon megjelenő infografikai blokkok fokozzák a lap különleges megjelenését. És még valami: az el Periódico de Catalunya két nyelven, spanyolul és katalánul jelenik meg.

Jól szerepeltek az írek és a németek

Az igazi csemegét számomra mégis a The Mayo News, egy írországi helyi lap jelentette. A tabloid formátumú lap 10751 példányban jelenik meg (2005-höz képest 500-zal nőtt a példányszám!). Az újság 12 újságírót foglalkoztat, hat fotóst és nyolc tervezőszerkesztőt.
A lap korábban már a címoldal, rovatcím oldal és a belső oldalak kategóriákban is nyert kitüntetéseket. A jelenlegi, újratervezett lap nagyon modern újság, melyben a helyi tartalom professzionális tálalásban jelenik meg. A címbetűk (részben antikva, részben groteszk) elegáns hatást kölcsönöznek az oldalaknak, az oldalak tördelése jól tagolt. Panoráma oldalak teszik változatossá a 76 oldalas lapot. A nagyméretű fotók és az infoboxok vezetik az olvasót. Egyes oldalak a „fehér tér” jótékony hatása következtében magazinszerűek. A The Mayo News nagyon erős koncepció alapján készült újság, a Mayo-régió meghatározó médiaterméke.

Európa legjobb hetilapja a zsűri szerint 2007-ben a Welt am Sonntag volt.
A Welt am Sonntag 402 832 példányban kel el, ezzel legnagyobb példányszámban kiadott minőségi lap jelenleg Németországban.
400 szerkesztővel dolgozik a lapcsoport (Welt am Sonntag, Welt, Welt Kompakt, Welt Online, Morgenpost, Morgenpost Online).
A Welt am Sonntag egy kiváló vasárnapi újság, kategóriájában kiemelkedik gazdag híranyagával, népszerű és izgalmas témáival. Sok anyagban találunk infografikát és infoboxot. A fotók és címek változatos tálalása újra és újra képes kíváncsiságot ébreszteni az olvasóban. A Welt am Sonntag elsősorban az olvasók lapja: izgalmas anyagok, könnyű tájékozódás. Ennyi kell egy jó laphoz.

Nem díjazták a magyar újságokat

A fődíjak mellett 17 ország 86 lapja kapott kitüntetést. Magyar újság nem volt köztük. Hogy miért nem?
A példányszámesés komoly probléma az európai nyomtatott médiában. Vannak, akik megtalálják a választ, vannak, akik nem. A megoldás pedig kézenfekvő.
Meg kell nézni a díjazott lapokat. El kell mélyedni bennük picinykét. A probléma megoldása persze nem a lekoppintom osz’t jó napot, vagy a ló-paripa-fegyver-effektusban van.

A megoldás az olvasókutatásban és abban rejlik, hogy vesz-e végre egy magyar lap kiadója egy jó nagy levegőt, összeállít-e egy jó csapatot, akik képesek újragombolni a kabátot, a belső zsebben az új médiával.
Akinek ez sikerül, az nem csak díjat nyerhet a „10. European Newspaper Award 2008”-on, de olvasót is. Sokat.

Fényszórókat Kína felé! – a megnyitó bojkottját támogatnák az újságírók
A bécsi konferencia egyik kerekasztalánál Kelsang Gyaltsen, a Dalai Láma képviselője részvételével főszerkesztők beszélgettek az „év témájáról”: arról, hogy a pekingi olimpia politikai- és sporthíreit össze lehet-e kapcsolni, vagy helyesebb lenne-e szétválasztani azokat? Uwe Vorkötter, a Frankfurter Rundschau főszerkesztője szerint a 2008-as játékok helyszínének megválasztása politikai döntés volt, tehát nem lehet az eseményt csupán sporttudósításként kezelni. „Nem kapcsolhatjuk ki a világítást, hanem sokkal inkább Kína sötét oldalai felé kell irányítanunk a fényszórókat” – fogalmazott Andreas Cichowicz (főszerkesztő, NDR, kína-hírszerkesztő, ARD). Bojkottellenes álláspontjával egyetértett a Dalai Láma is.
Elmar Oberhauser, az ORF információs igazgatója szerint a Nemzetközi Olimpiai Szövetség (IOC) teljes mértékben csődöt mondott, mert tisztában voltak a tibeti eseményekkel. „Jacques Rogge tíz év alatt nem volt képes a problémára felhívni a figyelmet. Egyáltalában nem szabadott volna a rendezés jogát Kínának adni” – vélte az osztrák szakember. Véleményét többen is osztották. Ha a sportolók bojkottját ellenzik is, a megnyitó bojkottjával mint a tibetiek melletti szolidaritási akcióval az újságírók rokonszenveztek.
Mikó F. László
vélemények  hozzászólok
Magyar Újságírók Országos Szövetsége © 2005 | impresszum | médiaajánlat | tipp a szerkesztőnek