Ez az oldal az archivumba került. Továbbiakban nem fog frissülni. Az új oldalt elérik a https://muosz.hu címen.
Televízió | Rádió | Sajtó | Új média | muosz.hu || 2022. január 29.


hirdetés
hirdetés

PARTNEREINK
Médiajogfigyelő

Metazin
Dizájnkritika
Wan egy magazin…
2008. május 1. csütörtök, 17:34
A Wan2 változatos, izgalmas, laza lap, aminek minden anyaga külön dizájntanulmány, egy biztos kézzel, jó ízléssel és szakmai alázattal készített magazin. Mikó F. László dizájnkritikája.
A nagyobb mérethez kattintson a képre!
Wan egy magazin. Wan2, mondjuk. Valami, ami más. Pont annyira más, amennyitől jobb lesz. A való világban nincs kicsit jobb, mert az már majdnem ugyan olyan, tehát: ez sokkal jobb. Nézzük rögtön a 70. szám címlapját: Német újhullám. Narancs-fehér lapfej, barna-fehér fotó, erős grafikus hatás.

Gyerünk beljebb a lapba. A tartalomjegyzék csak nekünk, csak most. Aztán a negyedik oldalon az impresszumban kis meglepetés: a szerzők és munkatársak a „Ki a kedvenc németed?” kérdésre válaszolnak. Van, akinek Karl Marx, de Derricket többen is említik.

A nagyobb mérethez kattintson a képre!
Aztán innentől számomra ez a lap a Windows2008, még az ablaknak is ablaka van. Sok irigylésre méltó ötlet, mint például a hírek közt keskeny, függőleges, kék (e számban telefonhirdetéssel kombinált) függőleges sávban a kiemelt idézetek. Meg egyáltalán: keretek, tónusok, képfelhasználás, minden pont ott és úgy, ahogy az egyik jó megoldás diktálja a másikat (persze, nincs „a” jó dizájn, egy témára sok jó lehetőség kínálkozik).

Minden rovat, minden anyaga külön dizájntanulmány. Ami közös: biztos kéz és jó ízlés. És még valami: szakmai alázat. Ez manapság ritka. Hadd idézzem Teszár Ákos fotós kollégát: manapság valaki húz egy egyenes vonalat az egérrel, és azt mondja: „hú de baromi egyenes vonalat húztam. Nem vagyok én grafikus? De az vagyok” – mondja és rögvest grafikai munkákat vállal. Itt, azonban tudás van (José és Tomek), ami – az alázatról nem is szólva – a feltétele annak, hogy szakmáról beszélhessünk. Ilyen egyszerű lenne? Igen.

A nagyobb mérethez kattintson a képre!
Jellegzetes fazonok jelennek meg jó fotókon, a tálalás pedig alkalmazkodik a tartalomhoz, miközben hozzá is tesz ahhoz, a Lúzer FC-től a Tiltott gyümölcsök anyagon át a Legát interjúig. Változatos, izgalmas, laza.
Mi tetszett még? Például a rovatcímek a kis zászlócskákban, a filmajánló, a programajánló, a léniarendszer, a színhasználat, a grafikai elemek, a betűtípusok, a negatívba szedett szövegek is (ó, Ogilvy hol vannak már a régi tipográfiai szabályok…), és a fotók. Azok a legjobban – talán azért, mert képesek belehúzni a lapba, bele a tartalomba. Átlapozom az újságot, megállok, beleolvasok, továbblapozok, majd vissza, és végigolvasom. Az anyagok jelentős részére kíváncsi leszek.

Tudom én, a lapcsinálásban a tartalom a lényeg, a dizájnhoz mindenki ért. De a magazinoknál ez sajna nem így van.
A nagyobb mérethez kattintson a képre!
A magazinolvasás ott kezdődik, hogy egyáltalán észreveszed-e a lapot, és ha igen, akkor mennyi anyagot kezdesz el olvasni belőle. És ha már olvasod, mennyi időt töltesz el vele? (Az átlag 25 perc körül lehet egy száz oldalas magazinnál, és objektíven lehet mérni. Vajon a Wan2-nál mennyi lehet?)
Ebből a magazinból az együttműködés sugárzik. Még a hirdetéseket is mintha külön ide készítették volna.

Összefoglalva: a Wan2 egy cool magazin. Persze, lehet kérdezni, mit értek ez alatt. Mit ért cool alatt az MTA SZTAKI Angol-Magyar szótár a neten: dögös, fasza, friss, hideg, hűvös, hűvösség, kerek(összeg), közömbös, szenvtelen.
Maradjunk az első három jelentésnél.
Mikó F. László
vélemények  hozzászólok
Magyar Újságírók Országos Szövetsége © 2005 | impresszum | médiaajánlat | tipp a szerkesztőnek