Ez az oldal az archivumba került. Továbbiakban nem fog frissülni. Az új oldalt elérik a https://muosz.hu címen.
Televízió | Rádió | Sajtó | Új média | muosz.hu || 2022. január 29.


hirdetés
hirdetés

PARTNEREINK
Médiajogfigyelő

Metazin
Dizájnkritika
Playmate magyar mezben, szoftversima bőrrel
2008. július 30. szerda, 18:05
Az újságos kioszkban a hölgy, a szeme sarkából végigmér, amint sorolom: Népszabi, ÉS, Playboy. Talán arra gondol, a „szexi amatőr videók” DVD-melléklet miatt veszem a lapot. De nem. Kifejezetten a címlap miatt.
Balogh Dia
Idézet a Playboy sajtóközleményéből: „A magazin magyar történetében először fordul elő, hogy a címlapon nem szerepel arc, helyette egy »szuperközeli« felvétel egy playmate igéző idomairól.”
Nos, kalandra fel! Miután kihámoztam a nejlonzacskóból a lapot, már csak az ízléses munkáltató reklámhordozótól (kis átlátszó pánt, két végénél a belső oldalpáron rögzítve valami nyúlékony ragasztóval) kell megszabadítanom, hogy belelapozhassak. Előtte azonban nézem a címlapot: ahogyan ígérve volt, igéző idomok…

Az utóbbi idők bulvárjai alig lehetnek meg többé-kevésbé igéző idomok nélkül. Megszoktuk, rutinos szemmel felmérjük a különbséget az előző napihoz képest és már lapozunk is tovább. A Playboy címlapjánál azonban megáll az ember és elmereng. A női test mint grafikai elem, a Photoshop mint munkaeszköz által tálalva. Az, hogy egy címlap gusztusos, különösebben nem nagy truváj. Az ötlet, az már valami: „Az Olimpiát is köszöntő címlapon a playmate éppen a magyar mezt húzza le magáról. A Playboy kopf ezúttal a ruhadarab része, csakúgy, mint a félig látszódó magyar címer.”

Stohl András
Remek ötlet ez a címlap. Jó felvezető egy aktuális témához. A jó ötlethez jó kivitel párosul: sejtelmes és elegáns. Nem tolakodó. Jó borítót készíteni ebben a műfajban tulajdonképpen csak a fotó minőségétől függ. A Playboy pedig mindig is jól el volt eresztve fotókkal, fotósokkal. Az embernek kedve támad a fotózáshoz, ha végiglapozza a magazint. Helmut Newton, David Hamilton jut az észbe. (Lehet, hogy rossz helyen kerestem, de nem derült ki számomra, ki(k)nek köszönhetjük a címlapot.)

Ha már kézbevettük, nézzük meg közelebbről, belülről is a lapot. Igen jó minőségű újságról van szó. A címlapon a 69 szexbomba felirat mellett Sváby, Stohl, Vitray, Janics Natasa, Grippen pilóták csalogatnak a belső oldalakra. 122 oldal, ami önmagában véve is érdekes, a néggyel maradéktalanul osztható lapoldalakhoz képest…
A tördelésben, oldaltervezésben sok újat nem nyújt. Olyan, amilyennek lennie kell: jó keretek közt aktualizált layout. Jók a rovatfejek, zavaró azonban a hosszú verzál kiemelés és az interjúalany nevének alig olvasható halványzöld szedése a Stohl-interjúban. Változatos, magazinos. Erősek a kontrasztok, jó a nyomás.

Janics Natasa
Vissza a fotókhoz: olyanok, amilyeneknek lenniük kell. Egy-két helyen zavar ugyan, a szoftversima bőr, de e fölött igazán szemet hunyhatunk, ez a műfajhoz tartozó retus. A magyar fotósok épp olyan jó aktokat fényképeznek, mint a külföldiek. Nánási Pál és Boros István jobbat is. Kínálkozna a megjegyzés: a sok pucérság között elvész a tartalom. De nem. A Playboy, ha könnyeden is, minőséget ad: Vitray Tamás gondolatai az olimpiáról, Jáksó László Janics Natasa-interjúja Miklóska Zoltán remek fotójával, Sváby András beszélgetése Stohl Andrással Burger Barna „beszélő” képeivel, Balla Zsolt és Glódi Balázs grippenes anyaga. Sok reklám, divat, design, egyebek. Lapozgatós-olvasgatós, könnyed nyári olvasmány a Playboy augusztusi száma.
Tetszett.
Mikó F. László
vélemények  hozzászólok
Magyar Újságírók Országos Szövetsége © 2005 | impresszum | médiaajánlat | tipp a szerkesztőnek