Ez az oldal az archivumba került. Továbbiakban nem fog frissülni. Az új oldalt elérik a https://muosz.hu címen.
Televízió | Rádió | Sajtó | Új média | muosz.hu || 2021. szeptember 23.


hirdetés
hirdetés

PARTNEREINK
Médiajogfigyelő

Metazin
Rádi-ügy: határozatlan időre elnapolva
2005. december 16. péntek, 16:08
A nyilvánosság teljes kizárásával tartották Rádi Antónia, a HVG államtitoksértéssel megvádolt újságírójának tárgyalását ma délelőtt a Fővárosi Bíróságon. A tárgyalást – bizonyítási indítványok miatt – határozatlan időre elnapolták. A vádirat titkos, így azt sem lehet pontosan tudni, hogy mivel sértett államtitkot a székesfehérvári maffiaperről cikket író újságíró.
Rádi Antónia és Réti Pál. A tárgyaláson a HVG főszerkesztője sem vehetett részt.
[fotó: Kertész Gábor]
Záróra után címmel 2003. május 17-én jelent meg a HVG-ben az a cikk, amivel a vádhatóság szerint Rádi Antónia államtitkot sértett. A titkosított vádiratú „maffiaper” részleteiről tudósító írás megkérdőjelezi, hogy a leleplezés – amit Polt Péter a nyomozás kezdetekor az évszázad maffiaügyének nevezett – valóban akkora súlyú-e, mint ahogy azt a főügyész szavai alapján a közvélemény sejthette.

Az inkriminált cikk a Fejér megyei rendőröket, ügyészeket, büntetés-végrehajtási dolgozókat és ügyvédeket érintő ügy részleteiről a maffiaügy elnevezéshez képest csekély súlyú eseteket felsoroló ügyészségi vádpontokból kiindulva számol be. Az „évszázad maffiaügye” azóta zárt ajtók mögött hozott enyhe ítéletekkel és ezért a közvélemény megütközésével kísérve lezárult. (A cikk linkajánlataink között olvasható – szerk.)

Rádi Antónia ügyében – éppúgy, mint a Népszava szintén államtitoksértéssel gyanúsított újságírója, Csík Rita esetében – az ügyészség volt a titokgazda. Csakhogy Csík Rita nyilvánosság előtt zajló és az első fokon felmentéssel végződött tárgyalásával ellentétben most már a vádiratot is titkosították, így azt sem lehet pontosan tudni, hogy miért áll a bíróság előtt a HVG munkatársa.

A nyilvánosság teljes kizárásával lefolytatott eljárást követően Retteghy István, Rádi Antónia ügyvédje csak annyit mondhatott el a tárgyalóteremben történtekről, hogy bizonyítási indítványok miatt a tárgyalást határozatlan ideig elnapolták. (A tárgyalást a Csík Rita-perben ítélkező Varga Zoltán bíró vezette – szerk.)

Külön kérésre részt vehetett a tárgyaláson Haraszti Miklós, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) médiaszabadság-képviselője és dr. Orosz Balázsné, a MÚOSZ jogi képviselője, de a bíróság őket is titoktartásra kötelezte.

– A tárgyalás nem rendített meg abban a hitemben, hogy a Büntető törvénykönyv vonatkozó része rossz instrukciót ad a bíróságoknak abban a tekintetben, hogy mi a nyilvánosság szerepe – mondta el az eMasának Haraszti, hozzátéve, hogy a pártállami jellegű törvényhelyről (221. §) az elmúlt tizennégy évben mindig felismerték a bíróságok, hogy rendszeridegen, most pedig „zsinórban” alkalmazza az ügyészség. A szakértő szerint az államtitoksértés tényállását szabályozó rendelkezés legalább három-négy ponton alkotmányellenes, amit gyorsan ki kellene küszöbölni. – Az államtitok megsértése esetén csak a hivatásos titokgazdák büntethetőségét kellene fenntartani, a civileket, így az újságírókat is ki kellene vonni a büntethetőségi körből – hangsúlyozta Haraszti Miklós.
eMasa
vélemények  hozzászólok
Magyar Újságírók Országos Szövetsége © 2005 | impresszum | médiaajánlat | tipp a szerkesztőnek