Ez az oldal az archivumba került. Továbbiakban nem fog frissülni. Az új oldalt elérik a https://muosz.hu címen.
Televízió | Rádió | Sajtó | Új média | muosz.hu || 2021. október 20.


hirdetés
hirdetés

PARTNEREINK
Médiajogfigyelő

Metazin
Nem támogatják az új titoktörvényt a liberálisok
SZDSZ: ne a sajtót büntesse az állam
2006. január 5. csütörtök, 17:14
A Szabad Demokraták Szövetsége állásfoglalásban tiltakozik a minősített adatok védelméről szóló törvénytervezet ellen. Az új titoktörvényt rossz, antidemokratikus javaslatlan tartják, és nem támogatják.
Az SZDSZ nem támogatja a kancelláriaminiszter által benyújtott minősített adatok védelméről szóló törvényjavaslatot, mivel az indokolatlanul és alkotmányellenesen korlátozná a sajtó működését.

Az elmúlt évek szomorú tapasztalata, hogy az államtitkok ellopása, tervszerű kiszivárogtatása bevett eszközzé lett egyes politikai erők kampányában. Mi, liberálisok mélyen elítéljük a minősített adatokkal visszaélést – mely azonban az állam hibája, az állam felelőssége, nem a sajtóé. A Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter által benyújtott, a minősített adatok védelméről szóló törvényjavaslat egy rossz, és antidemokratikus megoldást javasol, amikor az állami felelősség helyett a sajtót rendeli büntetni.

A rendszerváltás fontos vívmánya a sajtószabadság; a demokratikus Magyarországon ahhoz a jogállami elvhez is ragaszkodunk, miszerint a minősített adatokat az állam fizetett alkalmazottainak kell megőrizniük, akik erre esküt tettek. A sajtó dolga a közvélemény hiteles tájékoztatása minden közérdeklődésre számot tartó ügyről, beleértve azt is, hogyan őrzi az állam saját titkait.

Mi, liberálisok soha nem fogunk olyan törvényt megszavazni, mely indokolatlanul, és az alapvető jogállami normákat keresztülhúzva akarja korlátozni a sajtót. Kiss Péter törvényjavaslata rossz, alkotmányellenes, ezért azt az SZDSZ nem támogatja.

Mindezek mellett szakmailag sem megalapozott. A törvényjavaslat értelmében:
– akkor is büntetendő a sajtó, ha nem tud róla, hogy minősített adatot közöl
– akkor is büntetendő a sajtó, ha a hatalom inkorrekt, politikai okokból nyilvánított titokká valamely adatot
– akkor is büntetendő a sajtó, ha a hatalom részesei a titokká nyilvánított ügyeket politikai előnyszerzés céljából maguk szolgáltatják ki közvetlenül vagy közvetve a nyilvánosság fórumainak.

Ez a javaslat rossz üzenet a választók, a sajtó, a nyilvánosság felé. Ezért mi, liberálisok arra kérjük Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt, vonják vissza az átgondolatlan, és számunkra elfogadhatatlan törvényjavaslatot.
forrás: szdsz.hu
vélemények  hozzászólok
Magyar Újságírók Országos Szövetsége © 2005 | impresszum | médiaajánlat | tipp a szerkesztőnek