Ez az oldal az archivumba került. Továbbiakban nem fog frissülni. Az új oldalt elérik a https://muosz.hu címen.
Televízió | Rádió | Sajtó | Új média | muosz.hu || 2021. október 20.


hirdetés
hirdetés

PARTNEREINK
Médiajogfigyelő

Metazin
Titoktörvény: a választások előtt módosulhat a Btk.
2006. január 11. szerda, 15:54
A minősített adat védelméről szóló törvénytervezet finomítása mellett a kormány még ebben a parlamenti ciklusban kísérletet tesz a Btk. módosítására – közölte Tóth András államtitkár több civil szervezet és szakértő véleményét megismerve a MÚOSZ székházában tartott egyeztető tárgyaláson ma délelőtt.
Tóth András, a nemzetbiztonsági szolgálatokért felelős államtitkár az újságíró-szakma képviselőivel és az információs jogok valamint az adatvédelem szakértőivel a minősített adat védelméről szóló törvénytervezetről egyeztetett ma délelőtt a Magyar Újságírók Országos Szövetsége székházában.

Balról jobbra: Dési János, Tóth András, Eötvös Pál, Halák László, Bánó Attila
Elismerve, hogy a szakmai egyeztetés megkésett, a politikus úgy vélte, még van lehetőség arra, hogy a jogalkotók a törvényjavaslat részletes vitájáig illetve a végszavazásig megtalálják az összhangot a társadalmi nyilvánosság és a titokvédelem szempontjai között. Ennek érdekében a jelenlévők a MÚOSZ nyílt levelében is bírált 17.§ felülvizsgálatát sürgették. Mint emlékezetes, e paragrafus szerint, aki minősített adatot bármilyen módon megismer, köteles azt titokban tartani, illetve akinek minősített adat nem a törvény szabályai szerint jutott a birtokába, köteles azt a minősítőnek vagy a rendőrségnek haladéktalanul átadni.

A tanácskozáson Eötvös Pál, a MÚOSZ elnöke mellett többen, köztük Majtényi László volt adatvédelmi biztos is azt hangsúlyozta, hogy a titoktörvény módosítása önmagában kevés, a nyilvánosság érdekeinek védelmében a büntető törvénykönyv párhuzamos módosítására is szükség van és a megnyugtató megoldás az lenne, ha erre még ebben a parlamenti ciklusban sor kerülne.

Szép bőrtáska

Halák László, a MÚOSZ Etikai Bizottságának elnöke korrigálhatónak tartja a törvénytervezetet. Véleménye szerint: ha a minősített adatot „hivatásos újságíró” nyilvánosságra hozza ahelyett, hogy a törvényben előírt eljárást követné, az igazságszolgáltatás minden lehetséges fokozatában kötelező lenne vizsgálni a társadalomra veszélyességet.

– Az újságíróknak ugyanolyan jogaik vannak, mint minden állampolgárnak – érvelt a felvetéssel szemben alkotmányossági szempontokra hivatkozva Majtényi László, aki egy másik vitapontra térve leszögezte, hogy az államtitoksértés gondatlan alakzatát csak a titokgazdák esetében tartja elfogadhatónak. – Mit tesz egy taxis, ha talál egy szép bőrtáskát? A papírokat kihajítja, és a táskát megtartja – rögtönzött egy életszerű példát Majtényi, hogy érzékeltesse, milyen abszurd azonos felelősséget róni a titokgazdára és az állampolgárokra.

– Az államnak lehetnek titkai, de a titokká minősíthető ügyek körét a tervezettnél szűkebbre kell vonni, a civilek lojalitása ugyanis csak ebben az esetben várható el, miként a büntetőjogi felelősség kiterjesztéséről is csak az állam létfontosságú ügyeiben lehet szó. A felelősségi szintek meghatározásakor az állami felelősség primátusának kell érvényesülnie – hangsúlyozta a MÚOSZ elnöke, aki az újságíróknak biztosított privilégiumok helyett ugyancsak a demokratikus nyilvánosság érdekeire hivatkozott.

Svédcsavar

Balról jobbra: Vörös T. Károly, Földes Ádám, Majtényi László. [Fotó: Kertész Gábor]
Földes Ádám, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) munkatársa a svéd szabályozást ajánlotta a tanácskozás résztvevőinek figyelmébe. A svéd sajtótörvény biztosítja az anonim publikálás jogát, melyet komoly szankciókkal is véd. Ennek a sajtószabadság érdekében kialakított gyakorlatnak köszönhető, hogy a hatóságok nem a legkisebb ellenállás útját választják, vagyis először mindig a kiszivárogtatót keresik, és nem az újságírók ellen indítanak eljárást – mondta Földes Ádám. A TASZ véleményét néhány napon belül írásban teszi közzé a szervezet a saját honlapján és eljuttatják Tóth Andrásnak is.

A kormánypártok frakciói módosító indítványokat készítenek és az ellenzéki pártokkal is egyeztetünk még – mondta el az államtitkár, aki zárszóként kijelentette: – A minősített adat védelméről szóló törvénytervezet finomítása mellett a kormány még ebben a parlamenti ciklusban kísérletet tesz a Btk. párhuzamos módosítására. További lépéseinket a törvénykezési munkában kísérhetik figyelemmel.
eMasa
vélemények  hozzászólok
Magyar Újságírók Országos Szövetsége © 2005 | impresszum | médiaajánlat | tipp a szerkesztőnek