EFJ: ne a migráns, hanem a menekült szót használjuk
2015. szeptember 2. szerda, 09:03
A migráns és a menekült szavak nem szinonimák: fontos különbség van köztük, és a felelőtlen szóhasználat, a hatáskeltő megfogalmazások a médiában növelhetik az idegengyűlöletet – hívja fel a figyelmet az Európai Újságíró Szövetség (EFJ), hozzátéve: az újságírók felelőssége a gyűlöletbeszéd ellen küzdeni.
Száz menekült Brüsszelben, a menekültek ügyével foglalkozó hivatal előtt töltötte az éjszakát a múlt héten. Az eseményről több médium olyan szófordulatok kíséretében tudósított, mint hogy „a menekültek masszív beáramlása”, „menekültáradat” vagy „a menekültek befogadásának problémája”.

Menekültek gyalogolnak a gyorstelepítésű drótakadály mellett a Röszke melletti vasúti átjárónál, a magyar-szerb határon [Fotók: MTI]

A Magyar Távirati Iroda (MTI) minden, a menekültekről szóló hírt az „Illegális bevándorlás” gyűjtőcímmel jelöl meg, híreiben következetesen migránsokként vagy illegális bevándorlókként jelölve a menekülteket

Az Európai Újságíró Szövetség (EFJ) – az Etikus Újságírás Hálózat tagjaként – e jelenségre reagálva közleményben figyelmeztetett: az újságíróknak „tudatában kell lenniük, hogy a diszkrimináció veszélyét a média is növelheti, és mindent meg kell tenniük, hogy elkerüljék az – egyebek mellett – faji, nemi, szexuális orientáció-, nyelvi, vallási, politikai alapú, valamint a nemzeti vagy társadalmi hovatartozás miatti megkülönböztetés elősegítését” – ahogyan az a Nemzetközi Újságíró Szövetség (IFJ) alapelvei közt is szerepel.

Most, amikor olyan szituációkkal szembesülünk, amelyek könnyedén felszíthatják a gyűlöletbeszédet, még fontosabb – hangsúlyozza a nemzetközi szervezet –, hogy az újságírók a megfelelő szavakat használják a tudósításaikban, hiszen az olyan kifejezések, amelyek eltúlozzák a veszélyt, erősíthetik az idegengyűlöletetet.


Ricardo Gutiérrez, az EFJ főtitkára szerint üdvös, ha a szerkesztőségekben – a „migráns” szóval szemben a „menekült”-et választó Al Jazeerahoz hasonlóan – egyeztetnek a szóhasználat kapcsán – írja a közlemény, amely Albert Camus-t is idézi: „A dolgok téves elnevezése növeli a világ bánatát”.

Gutiérrez hozzáteszi: „Az újságíróknak tisztában kell lenniük azzal, hogy a szavak fontosak. Egyszerűen helytelen »masszív beözönlésről« írni, ha néhány száz sorban álló menekültekre utalunk. Nem helyes a migráns szót használni, ha menekültekről, azaz menedéket kereső, háborúban álló országokból megszökött civilekről beszélünk. Felelőtlenség a retorikai hatáskeltés kedvéért Európa felé haladó emberek ezreire »hun hordákként« utalni”.

Katonák dolgoznak az ideiglenes biztonsági határzár építésén a gyorstelepítésű drótakadály mellett Ásotthalomnál

Az EFJ tisztázza: a menekültek olyan személyek, akik háborús konfliktusok vagy üldöztetés elől menekültek el. A migránsok ezzel szemben önszántukból döntenek úgy, hogy egyik országból a másikba utaznak, nem közvetlen életveszély vagy üldöztetés miatt, hanem főként azért, hogy javítsanak az életszínvonalukon. „Ez a két szó nem szinonima. Különbség van köztük, és ez a különbség fontos” – áll a közleményben, amely kifejti azt is: az államoknak joguk van kitoloncolni az érvényes papírok nélkül érkező migránsokat, ehhez azonban nincs joguk, ha menekültekről van szó.

Az EFJ Roy Peter Clark véleményét is idézi. A médiaszakember szerint „általánosságban véve” jobb a menekült szót használni, mint a migránst, ugyanakkor az újságírónak nem az a fő feladata, hogy ideológiai alapon döntsön egyes csoportok meghatározásáról, hanem az, hogy tudósítson arról, aminek „szárazföldön és vízen a tanújává válik”. „Kik ezek a csónakokban kuporgó emberek? Honnan jönnek? Hova szeretnének eljutni? Humanitárius szempontból mire van szükségük? Ha az újságírók mindezekre a kérdésekre választ adnak, máris kevésbé aggasztó az általánosító szóhasználat” – írja az amerikai író, szerkesztő.

Menekültek demonstrálnak Budapesten, a Keleti pályaudvar előtt 2015. szeptember 1-jén, miután a rendőrség nem engedte felszállni őket a Németországba induló vonatra

Az EFJ főtitkára Clark gondolatait kommentálva megjegyzi: „A médiának többet kellene a riportokra áldoznia, hagynia kellene, hogy a tanúskodó újságírók hangot és arcot adjanak azoknak a névteleneknek, akiknek oly sok mondandójuk van. A médiavállalatoknak szintén felelősségük, hogy a szerkesztők rendelkezésére álljanak azon emberi erőforrások, amelyek ahhoz szükségesek, hogy az ilyen témákról félreértések és stigmatizáció nélkül lehessen beszélni”.

Mint írják, az EFJ hamarosan kampányt indít a gyűlöletbeszéd ellen, együttműködve az olasz Carta di Roma szervezettel, amely korábban létrehozott egy chartát a menedékkeresők, menekültek és migránsok médiaszerepeltetéséről.
eMasa