Titoktörvény: az SZDSZ nemet mond az MSZP-nek
2006. november 2. csütörtök, 16:08
Nem igaz, hogy közel van a megegyezés a titoktörvénnyel kapcsolatban – közölte Pető Iván. Az SZDSZ ügyvivője közleményben cáfolta, hogy pártja megelégedne az újságírók börtönbüntetésének visszavonásával.
Az egyeztetés egyelőre leállt, mivel a törvényjavaslat ebben az évben nem kerül az Országgyűlés elé – írta közleményében Pető Iván. A Népszabadság című napilap hétfői számában írt arról, hogy hamarosan megszülethet a koalíciós egyezség az új titoktörvényről, és már megkezdődtek az előkészületek a titkosszolgálatok összevonására is. Az új törvény abból indulna ki: minél nagyobb kárt okoz az adott információ illetéktelen kézbe kerülése, annál jobban kell védeni.

Vajda Péter, a nemzetbiztonsági szolgálatok szóvivője az MTI-vel azt közölte, hogy az új törvény tervezete mintegy 60 százalékkal csökkentené a minősíthető adatfajták körét. A szóvivő tájékoztatása szerint a nemzetbiztonsági szolgálatok összevonása, átszervezése „nem tárgya a minősített adat védelméről szóló törvény tervezetének”.

A kormány őszi törvényalkotási tervében még az szerepelt, hogy októberben kerülne az Országgyűlés elé a minősített adatok védelméről szóló törvényjavaslat.

Pető Iván közleményében cáfolta, hogy az SZDSZ megelégedne az újságírók börtönbüntetésének visszavonásával.
forrás: MTI