Nyilvános az új médiatörvény-tervezet
2008. december 23. kedd, 19:35
Az Országgyűlés honlapján már olvasható a beérkezett vélemények és észrevételek alapján átdolgozott új médiatörvény-tervezet, amelyből több, korábban számos kritikát kiváltó szekció is hiányzik, illetve átfogalmazásra került.
Nagyobb szabadság a sajtónak, az adófizetőknek olcsóbb közmédiumok és a mai kor követelményeinek megfelelő szabályozás: ez a kormány célja az új médiatörvénnyel, amelynek tervezete már olvasható az Országgyűlés honlapján.

Daróczi Dávid kormányszóvivő hangsúlyozta: a javaslat ötpárti keretek között készült. Tájékoztatása szerint a kormány január közepéig várja az észrevételeket, ezután lesz egy közmeghallgatás, amelynek tapasztalatait beépítik a tervezetbe, majd az a kabinet elé kerül, végül február elején benyújtják az Országgyűlésnek.

A tervezetet kidolgozó ötpárti tárgyalásokat vezető Jánosi György szocialista országgyűlési képviselő azt közölte kedden az MTI-vel: a beérkezett vélemények és észrevételek alapján átdolgozott, a közzététellel ismét szakmai vitára bocsátott tervezethez 2009. január 9-éig várják az újabb hozzászólásokat a [email protected] címre.

Az anyag, amely — például a közmédiumok átalakulásánál — eredetileg több idei, december 31-i és jövő január elsejei határidőpontot tartalmazott, fél évvel csúsztatja ezeket a dátumokat, egyben kimondatná: „felhatalmazást kap a kormány, hogy e törvény végrehajtása érdekében költségvetési címet, illetve ahhoz tartozó előirányzatokat hozzon létre, előirányzatokat töröljön, illetve az egyes előirányzatok között átcsoportosításokat hajtson végre”.

Az anyagból kikerült több, korábban számos nyilvános kritikát kiváltó passzus, így a köznyelvben csak „médiarendőrségként” elhíresült pont is, amely szerint az ORTT helyébe lépő szerv „bármely helyszínt átkutathat, oda önhatalmúlag, a tulajdonos (birtokos), illetve az ott tartózkodó személyek akarata ellenére is beléphet, e célból lezárt területet, épületet, helyiséget felnyithat”.

Az új megfogalmazás szerint a hatóság „feladatai ellátásához, a tényállás tisztázása céljából a Nemzeti Médiahatóság kérésére bármely személy vagy szervezet köteles a kezelésében levő adatokat, illetve a birtokában levő iratok másolatát olvasható és másolható formában a Nemzeti Médiahatóság rendelkezésére bocsátani, továbbá adatokat a Nemzeti Médiahatóság által meghatározott, összehasonlításra alkalmas formátumban szolgáltatni, valamint felvilágosítást adni”. Kikerült az anyagból az a kitétel is, amely szerint tevékenysége vagy mulasztása miatt háromhavi bérével lakolhatna a felelős szerkesztő.
forrás: MTI