Ez az oldal az archivumba került. Továbbiakban nem fog frissülni. Az új oldalt elérik a https://muosz.hu címen.
Televízió | Rádió | Sajtó | Új média | muosz.hu || 2021. október 20.


hirdetés
hirdetés

PARTNEREINK
Médiajogfigyelő

Metazin
Nem küldött be 500 üres oldalt a Tilos, ezért érvénytelen a frekvenciapályázata
2014. október 18. szombat, 10:55
utolsó frissítés: 2014. október 20. hétfő, 17:32
Elutasította a Médiahatóság a Tilos Rádió frekvenciahasználati pályázatát, egyrészt azért, mert a rádió nem szkennelte be 467 oldalas pályázatának áthúzott, üres hátoldalait, másrészt, mert egy, a számlavezető bank szerint is értelmezhetetlen igazolást szerintük nem megfelelően állítottak ki. A Médiatanács közleményében az egyenlő bánásmód és a jogállamiság elvét hangsúlyozza.
A Tilos Rádió jelenlegi, 90.3 MHz-re szóló rádiószerződése alapján 2014. november 5-ig sugározhat. A Médiahatóság által a nyáron, erre a frekvenciára kiírt pályázati felhívásra július 22-én nyújtották be 467 oldalas szakmai anyagukat. A pályázati anyagot egy eredeti és egy másolati példányban kinyomtatva, valamint szkennelve, pdf formátumban, 6 db egyforma CD másolatban kérték.

A rádiónak többek között igazolnia kellett, hogy eredményes pályázat esetén legalább az első három hónapra rendelkezésükre áll megfelelő anyagi háttér. „Még azt is hihettük, hogy itt nem a Tilosra gondoltak, s hogy 23 év rádiózás, és az újabb 7 évre történő aspiráció mellett a hatóság sem igazán tart attól, hogy már az első három hónapban sem tudjuk fedezni a működésünket” – írja honlapján a Tilos. Szeptember elején ugyanakkor a Médiatanács hiánypótlásra szólította fel a csatornát, egyrészt emiatt a három hónapra számított összeg tekintetében, másrészt nem volt számukra kielégítő a banki lekötésről szóló igazolás.

„Mivel semmiképp sem akartunk hibázni, megkérdeztük a pályáztatót, hogy segítsenek értelmezni a feltételt, ám erre nem voltak hajlandóak” – számol be a Tilos, hozzátéve, hogy ezután a bank sem értette, mi lehet a hiba a korábban kiállított igazolással. Végül kiállították az egyébként rendhagyó dokumentumot a Tilosra igazítva, a bank jogászának tiltakozása ellenére.

A rádió 86 nap után kapta meg a hatóság hivatalos levelét, amelyben alaki hiányosságok miatt elutasítják a Tilos Kulturális Alapítvány pályázatát. Bár a korábbi, hiánypótlásra felszólító levélben a Médiahatóság még nem jelezte ezt a kifogást, ekkor már közölték, hiba, hogy a CD-re került anyag nem teljesen egyezik meg a papíron beadott pályázati dokumentációval, ugyanis a számozott oldalak hátsó, nem számozott, üres, átlósan áthúzott, 467 oldalát nem szkennelték be. A hatóság másik kifogása újra a banki igazolásra vonatkozott: mint közölték, az összeg elkülönítése azt kell, hogy jelentse, hogy az ott meghatározott céllal – jelen esetben működési költségre, vagy pályázati célra – elhelyezett pénzeszközök kikerülnek a számlatulajdonos szabad rendelkezése alól.

„Az első kifogás döbbenetes. (…) Meg is fordult a fejünkben, hogy milyen botrány lenne abból, ha a majdnem 500, teljesen egyforma hátsó oldalt is beszkennelnénk. A második hiányosságot még mindig nem tudjuk értelmezni, mert egyelőre nem ismerünk olyan pénzügyi konstrukciót, ahol a számlatulajdonos nem rendelkezhet a saját tulajdonaként, saját szándéka szerint elhelyezett, saját tulajdonú számláján lévő összeggel. Nem is világos, hogy akkor végül is ki rendelkezhetne vele. Ennél szomorúbb, hogy a bank sem érti” – kommentálta a döntést a Tilos.

A frekvenciapályázaton a sikertelenül induló Tilos Rádió mellett még egy induló volt. Amennyiben eredménytelen lesz az eljárás, úgy a pályázatot hamarosan újra kiírják. Az elhúzódó eljárás miatt ugyanakkor a Tilos már korábban kérte a november 5-én lejáró sugárzási engedély meghosszabbítását, amelyet időközben megkaptak, így a rádió egyelőre továbbra is szólni fog.

„Megtévesztő címmel”

„A Tilos Rádió nyugodtan sugározhat” címmel a hír kapcsán közleményt adott ki a Médiatanács, amelyben a fenti hír egyetlen szavát sem cáfolják meg, sőt azt sugallják, hogy az ügyről hírt adó portálok elhallgattak egy információt (a frekvenciahasználati kérelem sikeres meghosszabbítását). A közleményt az alábbiakban teljes terjedelmében közöljük.

„Megtévesztő címmel jelent meg a Tilos Rádióval kapcsolatos hír több sajtóorgánumban.

A valóság az, hogy a Tilos Rádió az általa kérelmezett ideiglenes frekvenciahasználatra vonatkozó szerződés birtokában – amelyet a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsával megkötöttek – a rádió zökkenőmentesen folytathatja tevékenységét az eddig is használt, Budapest 90,3 MHz frekvencián. Ez biztosítja, hogy a rádió hallgatói a frekvenciahasznosítási pályázat időszakában továbbra is folyamatosan elérhetik a Tilos Rádió adásait.

A most eredménytelenül lezárt pályázattal kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy a pályázó valóban alakilag több ponton hiányos vagy hibás pályázati anyagot adott le a hatóságnak, így – egy korábbi bírósági döntés értelmében – a Médiatanácsnak nem volt módja érvényes pályázatként elbírálni a pályázó dokumentációját.

A hatóság minden pályázó esetében egyaránt az adott pályázati felhívásban, illetve a médiatörvényben szereplő előírások mentén bírálja el a beadandó dokumentációra vonatkozó alaki és tartalmi követelményeket az egyenlő bánásmód és a jogállamiság elvét követve.

Amennyiben a Budapest 90,3 MHz frekvencia hasznosítására kiírt pályázat eredménytelen lesz, a pályázat az esetleges bíróság jogorvoslat zárultával vagy a jogorvoslati határidő elteltével újra kiírható lesz, amelyen természetesen a Tilos Rádió is indulhat.”
eMasa
vélemények  hozzászólok
Magyar Újságírók Országos Szövetsége © 2005 | impresszum | médiaajánlat | tipp a szerkesztőnek