Ez az oldal az archivumba került. Továbbiakban nem fog frissülni. Az új oldalt elérik a https://muosz.hu címen.
Televízió | Rádió | Sajtó | Új média | muosz.hu || 2022. január 29.


hirdetés
hirdetés

PARTNEREINK
Médiajogfigyelő

Metazin
Elfogadták: egyesül a négy közszolgálati médiaszolgáltató
2014. december 16. kedd, 11:12
A négy közszolgálati médiaszolgáltató – Magyar Televízió Nonprofit Zrt., Magyar Rádió Nonprofit Zrt., Magyar Távirati Iroda Nonprofit Zrt. és Duna Televízió Nonprofit Zrt. – egyesítéséről szóló törvénymódosítást fogadott el hétfői ülésén az Országgyűlés.
A Ház 131 igen szavazattal, 63 ellenében szavazta meg a médiát érintő törvények változtatását, amelynek szükségességét az előterjesztők, a fideszes Dunai Mónika és Tuzson Bence az elmúlt négy év tapasztalataival és költséghatékonysági szempontokkal indokoltak.

A javaslat összegző módosító csomagjának minősített többséget igénylő paragrafusai nem kapták meg a kétharmados többséget, így a Ház egy olyan változatot fogadott el, amelyben ezek nem szerepelnek.

A szavazást követően Aradszki András (KDNP) jelezte, hogy nem működött a szavazógépe, ám az elnöklő Latorcai János azt mondta: ezt nyilatkozat formájában csatolja a szavazásról szóló jegyzőkönyvhöz, a szavazást azonban már lezárta.

Ezt követően vita alakult ki a jogszabály elfogadhatóságáról. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Tuzson Bence fideszes előterjesztő is az előterjesztés zárószavazását kérte.

Schiffer András (LMP) azt vetette fel, hogy az elfogadandó jogszabály a kétharmados támogatást igénylő módosítások nélkül, de az egyszerű többséget igénylő változtatásokkal együtt nem lesz koherens. Ezzel Bárándy Gergely (MSZP) is egyetértett, és szünetet kért a javaslat megvizsgálásához.

Gulyás Gergely (Fidesz) szerint az eredeti előterjesztés koherens, annak megszavazása az összegző módosító csomag nélkül nem okoz zavart.

Novák Előd (Jobbik) szerint megnyílt a lehetőség a salátatörvény társadalmi vitájára.

Latorcai János végül az összegző módosító javaslat egyszerű többséggel elfogadott változtatásaival együtt rendelte el a zárószavazást az előterjesztésre.

Az így elfogadott törvény értelmében a jelenlegi Duna Televízió Nonprofit Zrt.-vel beolvadás útján egyesül a másik három gazdasági társaság, és Duna Médiaszolgáltató Zártkörűen Működő Nonprofit Részvénytársaság elnevezéssel egyedüli közszolgálati médiaszolgáltatóként folytatja tevékenységét. A beolvadás – amely 2015. július 1-jén lép hatályba – biztosítja, hogy a gazdasági társaságok ne jogutód nélkül szűnjenek meg.

A társaság rádiós, televíziós, online és hírügynökségi szolgáltatást egyaránt nyújt.

A változtatás bevezeti a közszolgálati értéktesztet, amely a nézettség és a hallgatottság mellett a közmédia szolgáltatásainak közszolgálati jellegét méri majd fel.

A módosítás emellett lehetőségként számol a közmédia két további tévécsatornájának indításával. Jövő július 1-jétől a műsorterjesztők által eddig kötelezően továbbított négy közszolgálati csatorna mellé további kettőt kell ingyen elérhetővé tenni, így tovább bővülhet a műsorkínálat. A szabályozás csak a digitális terjesztési rendszereket működtető műsorterjesztőkre vonatkozik, vagyis azokra, amelyek kapacitása nem túlzottan szűkös.

A közmédiának évente stratégiai tervet kell készítenie, amelyben vizsgálni kell a szolgáltatások fejlesztési lehetőségeit is. A változtatás értelmében 2015 szeptemberének végéig felül kell vizsgálni a Közszolgálati Kódexet.

A változtatás érinti a Közszolgálati Költségvetési Tanács funkcióját és összetételét: az eddig héttagú testület létszáma háromra csökken, a grémium a jövőben a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) médiatartalmak készítésére és beszerzésére fordítandó forrásait véleményezi.

A törvény az ésszerűsítés érdekében 25-ről 15 százalékra csökkenti a köztévében bemutatandó, független műsorkészítők által készített programok arányát. A módosítás kimondja azt is, hogy az 1990 előtt rögzített, ám az elmúlt öt évben digitálisan javított zenei hangfelvételek a műsorkvóták szempontjából öt évnél nem régebbinek minősülnek.
Forrás: MTI
vélemények  hozzászólok
Magyar Újságírók Országos Szövetsége © 2005 | impresszum | médiaajánlat | tipp a szerkesztőnek