Ez az oldal az archivumba került. Továbbiakban nem fog frissülni. Az új oldalt elérik a https://muosz.hu címen.
Televízió | Rádió | Sajtó | Új média | muosz.hu || 2018. augusztus 20.


hirdetés
hirdetés

PARTNEREINK
Médiajogfigyelő

Metazin
Átadták az Antistigma-díjakat
2015. május 8. péntek, 18:52
Idén Orosz Ildikó (Magyar Narancs) és Zelei Béla újságírók kapták (megosztva) a mentális betegek kirekesztése ellen alapított Antistigma-díjat.
Az Ébredések Alapítvány által létrehozott NYITNIKÉK – Magyar Antistigma Kezdeményezés szakemberekből, civil szervezetekből és magánszemélyekből álló csoportja ismét átadta az Antistigma-díjat. Az elismerést a tagok javaslatai alapján évente osztják ki a médiában tevékenykedő alkotóknak, akik korrekten tájékoztatnak és meggyőző erővel lépnek fel a mentális problémával küzdők kirekesztése, diszkriminációja ellen.

A díjat ezúttal megosztva nyerték el, Zelei Béla a Lélekháló honlap létrehozásáért, míg Orosz Ildikó a következő írásaiért: „Leképezi az elnyomást” – Interjú Pléh Csabával a hisztériáról, valamint „Jobb egy dühös barát, mint egy halott” – Interjú Dr. Balázs Judit gyermek- és ifjúságpszichiáterrel az öngyilkosság megelőzéséről.

A díj Csorba Simon festőművész egy-egy festménye, amelyet a nyertesek választottak ki a festő művei közül. A díjat a XV. Közösségi Pszichiátriai, Addiktológiai és Mentálhigiénés Konferencián adták át, melynek idei témája a traumák szerepe volt a mentális zavarokban.

Az Antistigma Kezdeményezés munkatársai és aktivistái folyamatosan figyelemmel kísérik a médiában megjelenő mentális problémákról szóló híradásokat.”Szövetségeseknek tekintjük a korrekt tájékoztatást nyújtó médiaszakembereket a stigma elleni küzdelemben. A mentális zavarral élők megbélyegzése és az ezzel járó társadalmi kirekesztés ugyanis hozzájárul a lelki problémák súlyosbodásához és ahhoz, hogy az emberek ne forduljanak időben segítségért” – mondta Rigó Mária, a NYITNIKÉK – Magyar Antistigma Kezdeményezés koordinátora.

A Kezdeményezéshez kapcsolódó szakemberek és civilek elengedhetetlennek tartják a mentális problémával élő emberek stigmatizációja és társadalmi kirekesztése elleni közös fellépést egy olyan országban, ahol a mentális zavarok és az öngyilkosság gyakorisága kiemelkedően magas.

„Nagyon fontosnak tartjuk, hogy pszichiáterek, civil szervezetek, betegek és hozzátartozók, valamint a média képviselői is megtalálják a közös hangot és minél több objektív híradás szülessen, ahol a közvélemény megismerkedhet a mentális zavarral küzdő, vagy ebből felépült emberekkel is. Sajnos azt tapasztaljuk, hogy sok közszereplő és média szakember még kevéssé tudatos ezen a területen. Azt már a legtöbben tudják, hogy nem korrekt pl. »nyomoréknak« hívni egy mozgássérült embert, de arra nem figyelnek, hogy hasonlóan el kell kerülni az »agresszív pszichiátriai beteg«, a »skizofrén«, vagy az »elmebeteg« kifejezést. Azt sem mindig tudják, hogy a mentális zavarokat esetlegesen kísérő agresszív viselkedés legtöbbször gyógyítható és megelőzhető, illetve gyakran nem a mentális zavar egyenes következménye, hanem a kétségbeesett lelkiállapottal, kilátástalan élethelyzettel, alkohol-, vagy droghasználattal függ össze. A mentális problémával élőknél kevesebb veszélyes viselkedés fordul elő, mint kocsmákat látogató törzsközönségnél, sőt, az ilyen emberek jóval gyakrabban válnak áldozattá, mint tettessé. A díj átadásával célunk a pozitív példák kiemelése, és a sajtó ösztönzése arra, hogy figyelemmel legyenek a fenti szempontokra” – mondta Dr. Harangozó Judit pszichiáter, a NYITNIKÉK vezetője.
eMasa
vélemények  hozzászólok
Magyar Újságírók Országos Szövetsége © 2005 | impresszum | médiaajánlat | tipp a szerkesztőnek