Ez az oldal az archivumba került. Továbbiakban nem fog frissülni. Az új oldalt elérik a https://muosz.hu címen.
Televízió | Rádió | Sajtó | Új média | muosz.hu || 2021. december 8.


hirdetés
hirdetés

PARTNEREINK
Médiajogfigyelő

Metazin
Elhagyja az Indexet Bodoky Tamás
2010. április 22. csütörtök, 15:02
Három nappal a benyújtása után Uj Péter elfogadta a tényfeltáró újságíró felmondását. Információink szerint a döntés hátterében nem önmagában a pátyi ingatlanügyről szóló cikk illetve az ehhez kapcsolódó konfliktus, hanem az újságíró és a szerkesztőség között elmérgesedett viszony is áll. Bodoky Tamás szabadúszóként dolgozik tovább, és önálló nonprofit oknyomozó műhely elindításán gondolkodik.
A Bodoky Tamás felmondása körüli „ügy” a Feljelentés a pátyi ingatlanügyben című, április 15-ei cikkel kezdődött, melynek első verziójában benne volt egy bekezdés (lásd keretes írásunkat), amit később a szerkesztők kivettek az írásból.

A törölt bekezdés
„Az Origo értesülése szerint a székesfehérvári Sóstói Stadion VIP-páholyában Orbán Viktor rendszeresen együtt néz meccset Kovács Bence Jánossal, valamint Csányi Sándorral, az OTP elnökével, és Hernádi Zsolttal, a Mol elnökével. A Fidesz miniszterelnök-jelöltje által alapított felcsúti fociakadémia finanszírozásában részt vesz a Mol, és a Demján Sándorhoz kötődő Trigránit is, Demján nemrégiben a Wallis által alapított Milton Bankot is megvette.”

Bodoky Tamás ennek a cikknek az alapján fogalmazta meg a vitatott bekezdést, mely állításainak alátámasztására az Index szerkesztői szerint nem állt rendelkezésre elegendő adat.
Mint azt részben a különböző online közösségi platformokon követni lehetett (például Bodoky blogjának kommentjei között
és a Tumblr-en), Bodoky nem fogadta el az utólagos szerkesztést, és vissza próbálta helyezni a cikkbe a részletet – sikertelenül, mert közben elvették tőle a szerkesztőségi rendszerhez való hozzáférést, és a konfliktus odáig vezetett, hogy Bodoky benyújtotta a felmondását, amit Uj Péter főszerkesztő három nappal később el is fogadott.

A felmondólevél szövegét az újságíró április 17-én saját blogja egyik bejegyzésének kommentjeként (lásd keretes írásunkat) hozta nyilvánosságra: ebben azt sérelmezi, hogy nem csak Uj Péter, hanem más „önként jelentkezők”, mint Tevan Imre főszerkesztő-helyettes vagy Dudás Gergely, a Gazdaság rovat vezetője is szerkeszthetik cikkeit, illetve „torzíthatják munkáit”.

Kérdéseinkkel megkerestük Uj Pétert, aki mint fogalmazott, nem kíván „nyilatkozatháborúba” bonyolódni kollégájával, de annyit elmondott: bár továbbra is másként értelmezik a szakítás körülményeit, ő személy szerint Bodokytól – akivel több, mint másfél évtizedig dolgozott együtt – békében vált el.

Információink szerint ugyanakkor már régóta nyílt titok, hogy az Index szerkesztőségében többek igencsak feszült kapcsolatban voltak Bodoky Tamással – aki saját bevallása szerint is „konfrontatív, impulzív habitusú” ember –, így távozásának hátterében nem csak ez a konkrét eset, hanem a munkatársakkal megromlott viszony is állhat.

Bodoky Tamás – akit éppen egy ítélethirdetés után értünk el a bíróságon (ahol első fokon pert nyert az Magyar Fejlesztési Bank ellen) – az eMasának azt mondta, nem bánta meg döntését, és voltaképpen megkönnyebbült a távozással. Tovább folytatja a munkát azokon a cikkeken, amelyeken eddig dolgozott, még úgy is, hogy még nem tudja pontosan, hol jelennek majd meg. Ahogy fogalmazott, fel fogja ajánlani majd különböző portáloknak az írásait – kivéve a konkurens Origonak – és aki hajlandó lesz a felmondólevélben is megfogalmazott feltételekkel közölni a cikkeket, azzal szívesen együttműködik; addig is saját blogjában publikál.

Mindemellett pedig a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezettel egy olyan nonprofit oknyomozó újságírói műhely létrehozásáról egyeztet, amely független támogatók adományaiból finanszírozná tényfeltáró cikkek készítését. Hogy pontosan honnan érkeznek majd a támogatók, még nem tudni, de Bodoky abban reménykedik, hogy egy adománygyűjtő kampánnyal fel lehet majd hívni a figyelmet a kezdeményezésre.

---------- Forwarded message ----------
From: Tamas Bodoky
Date: 2010/4/17
Subject: Felmondás vagy új munkaszerződés To: Uj Péter , Péter Uj , [email protected], [email protected]

Sérelmezem, hogy Uj Péter főszerkesztő egyeztetés nélkül belenyúlt egy órák óta éles cikkembe, és onnan fontos információkat távolított el. Sérelmezem, hogy Tevan Imre főszerkesztő-helyettes megvonta a hozzáférésemet a szerkrendszerhez. Ez számomra elfogadhatatlan eljárás, ezért felmondok, kérem a munkaviszonyom megszüntetését.

Ugyanakkor nagyon szivesen maradnék, ha néhány elemi játékszabályban meg tudnánk egyezni, és ezt egy új munkaszerződésbe foglalva megkapnám. Ezt egyébként már többször kértem, mert még mindig főszerkesztő-helyettesi szerződéssel foglalkoztat az Index, ami a valóságot már évek óta nem fedi.

1., A nagy sztorikért a bőrömet viszem a vásárra, a jó hírnevemet, az egzisztenciámat, a személyes biztonságomat kockáztatom. Ezeket nem lehet a hozzájárulásom nélkül szerkeszteni, módosítani, csak olyan szöveg mehet élesbe, amit jóváhagytam.

2., A cég üzleti érdekeit messzemenőleg figyelembe veszem, hajlandó vagyok kompromisszumokat kötni, ha ez tárgyalásos alapon történik, nem pedig a hátam mögött. Ezekben az esetekben Uj Péterrel szeretnék tárgyalni.

3., A munkahelyi felettesem, főnököm Uj Péter. A többi önként jelentkező (Tevan, Dudás stb.) nem a főnököm, engem - az ügyeleti helyzetet leszámítva - nem utasíthat, nem bírálhat felül, semmilyen módon nem torzíthatja a munkámat.

4., Kommunikációs vészhelyzetben Uj Péter nem tűnik el, mint Kocsis Úr a paksi üzemzavar idején, nem hagy magamra ha bajba kerülök a munkám miatt.

Ha ezekben meg tudnánk egyezni, nagyon szivesen dolgoznék az Indexnek tovább.

Bodoky Tamás
T.T.
vélemények  hozzászólok
kertes | 2010.04.26. 09:43
Magyar Újságírók Országos Szövetsége © 2005 | impresszum | médiaajánlat | tipp a szerkesztőnek